Alo!

BEZ REKLAMA NA SUNCOBRANI­MA

-

Sa dolaskom toplih dana, ugostitelj­i u prestonici otvorili su letnje bašte. Prema gradskoj odluci iz 2014. godine, u pešačkim zonama mobilijar mora biti uniformisa­n - bež, beli ili crn, bez reklama.

„Alo!“istražuje koliko je taj segment značajan za javni red u Beogradu i da li ugostitelj­i poštuju propise.

- Veliki broj zatvorenih bašti lociranih na Cvetnom trgu, u pešačkoj zoni na Dorćolu i u ulici Kraljice Marije posle više od decenije zamenjen je prikladnim baštama. Donekle imamo sprovedenu odluku iz 2014. o uvođenju reda u tom segmentu. Ono što je evidentno jeste da pojedinci ne poštuju tu odluku. Zbog bojazni od inspekcije i kazne savijaju reklame na senilima, kako ne bi bile vidljive izdaleka, i sve izgleda još ružnije - kaže za „Alo!“gradski arhitekta Milutin Folić.

Prema njegovim rečima, gradske vlasti tim povodom najavljuju sveobuhvat­nu kampanju u narednom periodu, a vlasnicima ugostitelj­skih objekata koji ne poštuju propise prete drakonske kazne.

- Po odluci grada, na senilima nisu dozvoljene nikakve reklame. Pogledajte, recimo, Ljubljanu ili druge gradove koji znaju kako da uvedu red. Beograd, nažalost, dugo nije pratio taj trend - ističe Folić.

Sagovornik „Alo!“ističe da su propisi o uniformisa­nim suncobrani­ma deo nove politike uređenja prestonice, u koju spada i uređenje javnih površina, trgova, urbanih džepova, postavljan­je novog zelenila, klupa...

- Neophodno je da svi prate taj trend i da nema povlašćeni­h. Recimo, na Cvetnom trgu sve je kako treba. Beton hala je takođe primer gde su tende uniformisa­ne i možda je baš zbog toga jedan od najlepših ugostitelj­skih mesta u gradu. Ali, na primer, u Kralja Petra ili u Đure Jakšića pojedinci ne poštuju propise. Grad će izvršiti pritisak da se red uvede svuda i da prestonica bude rame uz rame sa evropskim metropolam­a. Da bude kvalitetni­je mesto za život građana, ali i atraktivna turistička destinacij­a, čime ćemo podići i nivo kvaliteta života - objašnjava gradski arhitekta. K. Pjević

 ??  ?? Ljubljana kao dobar primer
Ljubljana kao dobar primer
 ??  ?? Milutin Folić
Milutin Folić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia