Alo!

SPASITE DVORIŠTE OD KRPELJA!

-

Krplji se najčešće nalaze skriveni na listovima i granama niskog rastinja (do visine od jednog metra), zatim u žbunju, uz staze za šetanje, ali i u vrtovima i na izletištim­a na koja često odlazimo. Kako biste bezbrižno uživali u svom dvorištu, možete učiniti sledeće:

1 Redovno šišajte travu i ukrasno grmlje, posebno na krajevima travnjaka, gde su najčešća staništa krpelja. Pokupite otpalo lišće i pokošenu travu i bacite ih u smeće. Ako smatrate da je potrebno, koristite hemijske repelente na krajevima dvorišta. 2 Krpelji ne vole drvo i šljunak, pa ih možete iskoristit­i kao podlogu ispod prostora za sedenje u dvorištu. Mesto za sedenje treba biti na delu dvorišta koje je tokom dana osunčano i suvo, a ne stalno u hladu, jer krpelji vole vlažna i mračna skrovišta. Takođe, ne postavljaj­te ležaljke direktno uz grmlje ili zid koji je obrastao zelenilom.

3 Ako ste blizu šume ili je uz vaše dvorište šumovito, na rubovima dvorišta napravite „granicu“od iverja, peska, piljevine ili lomljenog kamena. Postoje istraživan­ja koja ukazuju na to da je piljevina vrlo delotvorna zaštita.

4 Krpelji se retko nalaze na mestima gde rastu žalfija ili lavanda, pa mesto za sedenje u vrtu možete ograditi grmovima tih biljaka.

5 Pripazite na kućne ljubimce koji se valjaju u travi i trčkaraju vrtom. Obavezno im pregledajt­e dlaku pre ulaska u kuću i skinite krpelje koje primetite. Takođe, štalu gradite što dalje od kuće.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia