Alo!

Ovde vrebaju džeparoši!

- Piše: SAŠA KRANJČEVIĆ sasa.kranjcevic@alo.rs

Nekada su Beograđane potkradali stariji, prekaljeni džeparoši, a danas to najčešće rade maloletnic­i. Prema podacima policije, svakog dana bez novčanika ostane 13 žitelja prestonice.

„Alo!“istražuje u kojim delovima Beograda drski kradljivci najviše vrebaju žrtve i kako sačuvati novčanik.

- Najčešće žrtve su stariji sugrađani, penzioneri. Na meti su i žene, posebno majke s decom u kolicima. Ali to nije pravilo. Ako slušate muziku u prevozu i pažnja vam je skrenuta s putovanja - predstavlj­ate laku metu, ukoliko nosite ranac na leđima, nećete ni osetiti da ste pokradeni... Koliko džeparošim­a malo treba pokazuje i slučaj čoveka koji je u banci podigao 20.000 evra. Ušao je u prevoz na Bulevaru kralja Aleksandra i za jednu stanicu ostao bez novca!

Oni su dobri psiholozi i primećuju da li ste umorni, bolesni... Pravi predatori - kaže Aleksandar Mitrović, šef odseka za suzbijanje džepnih krađa policijske uprave u Beogradu.

Poslednjih godina Beograd je sve popularnij­i za strane turiste, koji su „omiljeni“džeparošim­a.

- Zbog njih su se preselili u centar grada. U poslednje vreme primećujem­o da manje kradu u gradskom prevozu, gde su izolovani, a to im ne pogoduje. Češće napadaju žrtve pri ulasku u vozila, posle čega napuštaju lice mesta. Nije im strano da kradu i po bolnicama. Imali smo slučajeve džeparenja na odeljenju onkologije - ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko tehnika uličnih kradljivac­a.

- Maloletnic­i džepare u hodu, što je veoma teško i zahteva veštinu (uskladiti pokrete tela sa žrtvom). Kreću se u grupi i dok jedan krade, ostali motre na policiju i prolaznike. U gradskom prevozu rade u parovima. Stariji džeparoši, koji su manje aktivni, rade sami - objašnjava Mitrović i dodaje da se profil džeparoša drastično promenio u poslednjih 1520 godina.

- Nekada su to bili muškarci srednjih godina, ređe žene (oko 10 odsto), a danas su većinom maloletnic­i. Imamo slučaj dečaka koji je krajem 2017. napunio 14 godina, a najviše je hapšen zbog džeparenja. Imao je više od 350 krivičnih prijava kao maloletnik - seća se Mitrović i dodaje da su policiji vezane ruke kada je reč o najmlađim prestupnic­ima, jer tek kada napune 14 godina, postaju krivično odgovorni.

- Za krivično delo krađe propisana je novčana kazna ili zatvorska kazna do tri godine, ali je problem u tome što džeparoši uglavnom dobijaju uslovne kazne ili male kazne - do deset meseci zatvora. Reč je o višestruki­m povratnici­ma, koji u dosijeima imaju po nekoliko stotina krivičnih dela, i mislim da je svaka kazna osim tri godine zatvora bespredmet­na, jer ne dovodi do njihove resocijali­zacije - kaže Mitrović.

Džeparoše je vrlo teško prepoznati jer se ne razlikuju od običnih građana, ne eksponiraj­u se i žrtve vrebaju izdaleka. Često satima.

- Zadatak policije je da ih prepozna i uhapsi, dok građani treba da učine sve kako bi imovinu zaštitili od krađe - zaključuje Aleksandar Mitrović.

 ??  ?? Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia