Alo!

VUČIĆ: NE ZNAM ŠTA ĆEMO AKO ALBANCI KRENU NA SEVER KOSOVA!

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić do kraja juna očekuje nastavak dijaloga ili, kako je rekao, novog tipa dijaloga, o normalizac­iji odnosa sa Prištinom, ali svakako ne 27. i 28. juna, jer je u ta dva dana planirana promocija vojnika u Kragujevcu i otvaranje Narodnog muzeja Srbije u Beogradu.

- To mi je važnije od svega drugog, tako da svakako neću biti u Briselu u ta dva dana. Zato neka oni odluče koji će to datum biti, a ja sam spreman da razgovaram, pre svega uz traženje poštovanja Briselskog sporazuma, s tim da i druga strana ispuni svoje obaveze - kazao je on. Na pitanje da li postoji „američki papir”, Vučić je rekao da je bolje da novinari o tome razmisle sami.

- Bolje da ne odgovaram. Mislim da svi znaju šta je tačan odgovor, bez obzira na to šta ko govori. Da li su bilo čije ideje na bilo koji način iskazane za Srbiju? Nisu - rekao je on i istakao da mu je noćna mora pitanje šta raditi ako Alban

c i krenu na sever Kosova uz logističku podršku „zna se već koga”.

- Ako reagujemo, gasimo ili ugrožavamo budućnost dece. I šta je najbolji izbor za Srbiju? Najlakše mi je da danas opsujem sve njih i kažem im šta mislim o njima. Ali moj posao je da brinem o zemlji, sačuvam narod na svojim ognjištima, a ne da to izgubim. Ne smemo dozvoliti da se stvori ni lažni povod za napad - kazao je predsednik. Ključno je, prema Vučiću, da je nama u interesu da se pitanje Kosova mirno reši.

- Nema toga ko može da nam garantuje da neće pokušati da nasilno zauzmu sever Kosova. Moje pitanje je - šta ćemo da radimo? Čime ćemo da se branimo? Ja hoću da narod to zna. Šta mislite, zašto su posle onoga sa Markom Ðurićem održali 12 vežbi sa kosovskim snagama bezbednost­i? Šta mislite zašto? - zapitao je Vučić, ističući da se nije uplašio, ali...

- Da li verujete da u naredih pet godina Al-

banci neće pokušati da zauzmu sever? Znao sam da neće ispunjavat­i Briselski sporazum. Da ima garancije - nema problema, neka traje koliko hoće. Ali onda ništa od evropske perspektiv­e. Ali ukoliko oni to prekinu i dovedu nas pred svršen čin, pitam se koja je dobra odluka - rekao je Vučić.

 ??  ?? Teški razgovori
vode se u Briselu: Vučić, Mogerinije­va,
Tači
Teški razgovori vode se u Briselu: Vučić, Mogerinije­va, Tači
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia