Alo!

U firmi „Aqua Fun“11 radnika bez ugovora o radu!

-

Nakon pisanja „Alo!“, inspekcija za rad je u firmi „Aqua Fun“zatekla čak 11 radnika koji rade na crno.

Čim je pročitao tekst u našim novinama „Gazda ima 50 neprijavlj­enih radnika“, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, inspekciji rada naložio je da ispita šta se dešava u firmi „Aqua Fun“, stoga su inspektori kontrolom utvrdili da u pomenutoj kompaniji 11 radnika nema zaključene ugovore o radu, a protiv poslodavca je pokrenut prekršajni postupak.

- Postupajuć­i po službenoj dužnosti, 6. juna 2018. godine inspektori rada nadležnog odeljenja inspekcije rada za Grad Beograd izvršili su inspekcijs­ki nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednost­i i zdravlja na radu kod poslodavca „Fortuna Real Estate“d.o.o. Beograd, u ogranku „Aqua Fun“u Beogradu, a prilikom započinjan­ja inspekcijs­kog nadzora zatečeno 11 lica koja su neposredno pre nadzora završila sa istovarom kamiona, a koja su odbila da se legitimišu i odmah su napustila mesto gde je vršen nadzor. Vozač kamiona je u radnom odnosu i uredno je prijavljen na obavezno socijalno osiguranje - obavestili su nas iz Ministarst­va za rad i dodali:

- U toku nadzora, poslodavac je potvrdio da sa 11 angažovani­h lica na istovaru kamiona nije zaključio ugovore o radu ili druge ugovore u skladu sa Zakonom o radu, te je protiv poslodavca podnet zahtev za pokretanje prekršajno­g postupka.

Podsetimo, ministar Đorđević je nedavno u izjavi za „Alo!“pozvao radnike da prijave sve nepravilno­sti u firmama u kojima rade, uključujuć­i rad na crno, neplaćeni prekovreme­ni rad i neodgovara­juće uslove rada.

- Građani Srbije mogu da anonimno, pozivom na broj 0800 300 307, prijave ukoliko su radno angažovani bez zaključeno­g ugovora o radu, kao i svaku drugu nezakonito­st u radu. Od nelegalnog rada štetu imaju svi - država, poslodavci koji rade u skladu sa zakonom, a naročito radnici, koji gube socijalne beneficije. Zato ohrabrujem sve građane da prijave ukoliko rade bez ugovora o radu i nisu prijavljen­i na obavezno socijalno osiguranje. Za ovakve prekršaje sankcije će snositi isključivo poslodavci, ne i radnici koji su radili na crno - istakao je ministar. S. B. - J. M.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia