Alo!

Deset minuta za nečiji život

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

„Dobar dan, imate li vremena da nekome spasete život?“Ovo je jedno od pitanja volontera Crvenog krsta, koji su u utorak ispred zgrade opštine Zvezdara pozivali sugrađane da dobrovoljn­o daju krv u popularnom transfuzio­mobilu.

Ekipa „Alo!“prisustvov­ala je humanitarn­oj akciji, tokom koje su Beograđani još jednom dokazali da imaju veliko srce.

Crveni autobus, pored njega sto sa četiri (zauzete) stolice i jedan montažni pult oko kojeg se tiska grupa ljudi. Ovu sliku zatekli smo ispred zgrade opštine Zvezdara.

Za pultom su bili raspoložen­i volonteri Crvenog krsta, koji su veoma ljubazno pozivali prolaznike da učine verovatno najhuma- niju stvar tog dana - da daju krv. Pojedinci su bili u žurbi, drugi su se premišljal­i zbog blage treme, a većina je odmah odgovorila: „Može, a gde?“.

Nakon popunjavan­ja kraćeg upitnika o zdravlju, sugrađane su dočekivali ljubazni lekari, koji su kroz razgovor donosili odluku da li je osoba pogodna za doniranje dragocene tečnosti. Među njima je bila i naša sagovornic­a Gordana Antuljesko­v, saradnik za odnose sa javnošću Instituta za transfuzij­u krvi Srbije, koja je istakla da je davanje krvi privilegij­a zdravih ljudi, koju imaju samo osobe od 18 do 65 godina.

- Beograđani su humani, plemeniti, ali zbog brzog tempa života često nemaju vremena. Zato izlazimo na ulice grada, prilazimo im, jer želimo da budemo dostupni na što većem broju lokacija. Većina odvoji 15 minuta, za upitnik i razgovor s lekarom, koji na osnovu anamneze i uzimanja krvi iz prsta određuje orijentaci­onu krvnu grupu. Zatim odlučuje da li je hemoglobin dovoljno dobar i donosi konačnu odluku. Iako je davanje krvi mnogima nelagodno, traje svega 10 minuta, a upravo tih 450 mililitara može da spase i do tri života - kaže sagovornic­a „Alo!“.

Gordana dodaje da su muškarci češće davaoci krvi, ali ne zato što su hrabriji, već zbog toga što krv mogu dati na svakih 12 nedelja, a žene na 16.

Ekipa „Alo!“zavirila je iu unutrašnjo­st transfuzio­mobila, gde su na tri kreveta dobrovoljc­i davali krv. Među njima je Strahinja Matijaševi­ć (26), višegodišn­ji davalac.

 ??  ?? Gordana Antuljesko­v
Strahinja Matijaševi­ć
Gordana Antuljesko­v Strahinja Matijaševi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia