Alo!

Zvezdan leči strah od visine

-

Biciklisti­čki lift na Brankovom mostu svakodnevn­o olakšava život sugrađanim­a. Ljubitelji dvotočkaša su najčešće mušterije, a vožnje su besplatne.

O liftu i njegovim putnicima, između ostalih, brine i Zvezdan Manić. Reporteri „Alo!“su na licu mesta proverili kako izgleda njegov radni dan.

Smene traju po 12 sati, pa je Zvezdan u prilici da „poveze“priličan broj sugrađana.

- Lift je prvenstven­o namenjen biciklisti­ma. Može da poveze osam osoba i njihove dvotočkaše. Međutim, ljudi pokušavaju da unesu i raznorazne pakete, životinje... Trudimo se da budemo ljubazni i korektni, tako da im ponekad progledamo kroz prste. Vozio sam i majke s malom decom u kolicima i ljude u invalidski­m kolicima - priča naš sagovornik.

Zvezdan je obučen da osposobi lift ukoliko se zaglavi, spusti ga u pri- zemlje i bezbedno izvede putnike. Često se nađe u situaciji da mora da umiri klaustrofo­bične osobe, ali i one koje se plaše visine, a ipak uđu u „panoramac“.

U takvim trenucima, kako kaže, trudi se da razgovara s putnikom kako bi ga smirio i uverio da će sve biti u redu.

- Te situacije mogu biti veoma nezgodne. Osoba koja se boji lifta lako može da se uspaniči. Zato se ponekad i vozim s putnicima, iako to nije u opisu posla. Pamtim jednog dečkića koji se uplašio proš- log leta. Počeo je da plače, mislio je da ćemo svi propasti. Njegova majka i ja smo ga uveravali da je sve u redu. Rekao sam mu da imam magičan ključ i da lift zato ne može da se pokvari - seća se Zvezdan i dodaje da lift zaista ne može da krene pre nego što okrene ključ.

Naš sagovornik ističe da u slučaju ozbiljnije­g kvara poziva servisere iz centrale.

Dok smo razgovaral­i, primetili smo da je sve uredno i čisto. Sagovornik „Alo!“, međutim, kaže da je to je kratkog veka. I zaista. Svega pet dana nakon pranja lifta osvanuli su novi grafiti. Dešavalo se i da prolaznici u noćnim satima razbiju stakla lifta, zbog čega je uvedena noćna smena.

Biciklisti­čki lift je u funkciji od 2006. i održava ga JKP „Putevi Beograda“. I. Mišić

 ??  ?? Zvezdan Manić
Zvezdan Manić
 ??  ?? Pojedini grafitima ruže lift
Pojedini grafitima ruže lift

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia