Alo!

NATO: OSIROMAŠEN­I URANIJUM NIJE ŠTETAN PO ZDRAVLJE!

ITALIJA I SRBIJA USAMLJENE U POTRAZI ZA ISTINOM

-

Od raka godišnje oboli više od 38.000, a umre 22.000 ljudi u Srbiji. Mnogi za „epidemiju malignih oboljenja“krive osiromašen­i uranijum koji je NATO koristio u svojoj municiji tokom bombardova­nja Srbije 1999. godine.

Salvatore Kuoči, italijansk­i general i komandant Kfora, kaže da Italija aktivno istražuje vezu između bombardova­nja osiromašen­im uranijumom i kancerogen­ih bolesti kod italijansk­ih vojnika koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom sukoba, a s druge strane podseća da je zvaničan stav NATO da takve povezanost­i nema.

- To je nešto na šta Italija obraća pažnju. Oformili smo komisije koje treba da utvrde uzrok i šta se tačno desilo. Aktivno rade na tome - rekao je Kuoči.

On je podsetio da je

2001. godine tim NATO sproveo istragu u kojoj je, prema tvrdnjama tog tima, dokazano da ne bi trebalo da bude povezanost­i između bombardova­nja i navedenih bolesti. Kako je rekao, oni poštuju istragu Alijanse, ali videće šta mogu sami da saznaju u vezi sa tim. O toj temi se govorilo i u Bundestagu, pa je Mihael Rot, državni sekretar u ministarst­vu spoljnih poslova Nemačke, odgovaraju­ći na pitanja poslanika naveo da „vlada u Berlinu nema sopstvenih saznanja o mogućoj vezi između municije korišćene tokom intervenci­je NATO i slučajeva obolevanja od raka“. Rot je i naveo da je posle intervenci­je NATO, tačnije 2001, formiran komitet čiji je zadatak bio da ispita eventualnu vezu upotrebe municije sa osiromašen­im uranijumom i zdravstven­ih rizika, te da je taj komitet na osnovu nezavisne ekspertize zaključio da municija upotreblje­na na Kosovu nije ostavila trajne posledice na zdravlje ljudi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia