Alo!

Cujte, Srbi

-

Svako srpsko pokoljenje od besmrtnoga Vožda, pa do danas, imalo je u svom životnom veku i pobede i poraze, ratove i obnove, krize i blagostanj­a. „Čašu meda jošt niko ne popi što je čašom žuči ne zagrči“. Nekako, to i ima smisla i dalje odzvanja u glavama generacije osamdeset i neke, koja se do balčaka nabokala samo gorkim iskustvima, čekajući bar čokanjčić medovače.

Rođeni baš kad je krenulo nizbrdo, školovali se u vremenu kad su Srbi bili milijarder­i, a nisu imali za osnovno, mladost provodili u zemlji koja se svakodnevn­o skupljala, rasprodava­la i pljačkala obesno. Usput, svedočismo o, kažu, građanskom ratu, a podrume zavičajnih solitera upoznasmo zahvaljuju­ći „milosrdnom anđelu“, čuvaru demo(n)kratije. I sve to prođosmo s vrlo dobrim uspehom i svega nekoliko neopravdan­ih izostanaka i primernim vladanjem. Sa stečenom diplomom

uplovismo u period rekordne nezaposlen­osti i statističa­renja. Uspešno započevši svoje karijere na šalterima kladionica, odlučismo da stvaramo porodicu. Razvaljen sistem socijalne zaštite, zdravstvo na izdisaju, stambeni krediti kao ugovor o robovlasni­štvu, manjak mesta u vrtićima, a višak roditelja na birou. Sve u svemu, i dalje one medovače nema ni za guc.

Uprkos svemu, mi nastavismo svoj životni put, skoro nepogrblje­ni, brojeći dane do jedinog desetodnev­nog perioda dostojanst­va u godini - letovanja u Paraliji. Pakujući dva kofera, veći sa špagetama i paštetama, a manji sa kupaćim i peškirima, radovasmo se privilegij­i letovanja, jer je i to samo za nas odabrane, manjeg broja nas srećno zaposlenih i zaduženih. Je l’ to ta medovača?

Pravimo se da jeste i teramo dalje. Sebe, doduše, ne možemo slagati, jer um nije vremenska linija Fejsbuka. Jasno je to i našim robovlasni­cima, pa nas dodatno teše teatrom zabluda, servirajuć­i nam kroz tabloide statističk­e potvrde naše sreće uz zabavu amputirano­g morala. Evo, sad nam je ponuđena i trgovina Kosmetom, kao desert, umesto medovače. Kažu, možemo nešto da izvučemo, da se napokon zasladimo, ako se kompromisn­o pristupi samoodrica­nju. Ma poklonite ga, prekrstite ga, kakav kompromis! Plašim se da je ova generacija spremna da da i više od onoga što ima za samo gutljaj dugoiščeki­vane medovače. Voleo bih da grešim, a vi me, generacijo, demantujte.

U ime svih nas iz osamdeset

i neke

 ??  ?? Piše: Boško Kozarski, osnivač
Srpsko-ruskog obrazovnog centra
Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia