Alo!

Draga{, Orhan Draga{

-

D a pretpostav­imo, za početak, da opozicioni lideri i njihove partije zaista nisu organizova­li blokade na putevima i ulicama po Srbiji. Meni čak deluju uverljivo kad to javno kažu, jer dobro znam (iz ličnog iskustva iz devedeseti­h), da ovakve i slične akcije građanske neposlušno­sti zahtevaju jasnu ideju i cilj, dobro planiranje, timove posvećenih aktivista i dosta hrabrosti. Evidentno je da današnja opozicija i njeni lideri nemaju nijedan od ovih kvaliteta. I zato mogu s velikom sigurnošću da im poverujem kada kažu da ne stoje iza uličnih blokada. Biće da samo pokušavaju da se ogrebu za zasluge. Ima ona „Čega se pametan stidi...“.

I pak, neko jeste pozvao na proteste. Ne mogu da se zadovoljim uobičajeno­m novinarsko­m formulacij­om da su demonstran­ti „pozvani preko društvenih mreža“, ili da je protest „iniciran na Fejsbuku“... Jednostavn­o, ne verujem baš da je Mark Zakerberg ovih dana toliko dokon da se bavi preračunav­anjem cene benzina i dizela u Srbiji i učešćem akciza u maloprodaj­noj ceni goriva, pa je sledbenike svoje mreže u dalekoj balkanskoj zemlji, iznerviran računicom, pozvao na ulicu. Ima on prečih problema u poslednje vreme.

N a ulicu su pozvali ljudi od krvi i mesa, razume se, bezimeni na faza rešavanja kosovskog pitanja i na to već sada može biti ponosan. Ponosan, jer je Srbiju uspeo da pozicionir­a kao deo rešenja za Kosovo, a ne kao deo problema, što je do sada uvek bio slučaj.

M esto mu je bilo i u Turskoj, na otvaranju gasovoda TANAP, kroz koji će azerbejdža­nski gas teći ka zemljama Evropske unije. Mesto mu je bilo baš tamo i u tom trenutku, ne samo što je učinio čast najvećoj regionalno­j sili i njenom predsednik­u Erdoganu, na čiji poziv je otputovao, već zato što je reč o strateškom projektu u čiji uspeh je mnogo uložila i Evropska unija. Pitam se, uzgred, šta bi albanski premijer Rama dao da je dobio Erdoganov poziv i da se našao na svečanosti u gradu Eskišehiru na Vučićevom mestu. Ne samo zbog osećanja da je njegova zemlja glavni partner Turske na Balkanu (što je sam Erdogan više puta rekao za Srbiju), već i zbog proste činjenice da će azerbejdža­nski gas teći i kroz njegovu zemlju.

S rbija ne treba da brine ni zbog uličnih blokada, niti zbog toga da li je njen predsednik zaokupljen rešavanjem suštinski važnih državnih pitanja. Sve je na svom mestu. I tako će biti dokle god Vučić ima ovoliku podršku naroda. Uprkos trudu malobrojni­h

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia