Alo!

Gubitnici u stečaju

-

društvenim mrežama, gnevni zbog činjenice da je u Srbiji na vlasti Aleksandar Vučić, a ne neko drugi. I tu se njihov politički program, aktivistič­ki žar, sposobnost da planiraju i da okupe timove saradnika, naoružanih hrabrošću - završava.

A ko mogu uopšte da shvatim, čitava ideja bila je u tome da se pokuša (ne i da se uspe) napraviti mala destabiliz­acija Vučića i njegove vlade, računajući da su fokusirani na nekoliko ekstremno bitnih državnih pitanja (Kosovo, MMF, pregovori sa EU...), da im manjka pažnje na domaćem terenu i da su tu tanki.

Z ato me iznenađuje da je ovakav plan društvenou­mreženih izazvao pažnju, pa i reakciju samog predsednik­a Vučića. Bez namere da bilo koga potcenim, uveren sam da je akcija protesta kroz blokade važnih saobraćajn­ica, kao jedinu adekvatnu reakciju države trebalo da ima izjavu šefa saobraćajn­e policije MUP-A Srbije o zakonskim posledicam­a za ometanje saobraćaja. Praćenu, naravno, akcijom iste te saobraćajn­e policije na terenu. Što se na kraju i desilo.

Ž ivi bili, pa videli, ali ovi dani svakako neće biti zapamćeni u hronikama kao dani uličnih blokada, već kao istorijski momenat u kojem se donosila dugoročna odluka o Kosovu. Praćena do sada neviđenom posvećenoš­ću srpske države i njenog lidera da bude na korist i na što manju štetu Srbije i njenog naroda. Ovo su dani kada su ljudi u vrhu države, a pre svih Aleksandar Vučić, izabrali teži put, da se izbore za odluku koja će na dug rok odrediti karakter ove zemlje i njenog naroda. Da li će ostati zarobljen u magli mitova i nezrelosti svojih ranijih vođa ili će se izboriti za budućnost bez sukoba i miran život u modernoj Evropi.

Z ato nije ni bilo dostojno Vučića da učestvuje u raspravi o uličnim blokadama. Jednostavn­o, nije mu tu bilo mesto. On je u ovom momentu na drugom, mnogo važnijem poslu, za stolom za kojim je u toku finalna da tako ne izgleda. I uprkos njihovoj želji da se ometaju napori za rešenja koja se donose, a pre svega ona za Kosovo, pa čak i do te mere da se sugeriše Albancima da preuzmu kontrolu nad severom Kosova. Očajnički! I bedno! Bavljenje politikom nije video-igrica koja vam dozvoljava da iznova i iznova počnete igru nakon što u njoj izgubite život. Ali ova i ovakva opozicija čak ni ne želi nove izbore, jer znaju kako im stoje akcije kod naroda. Taj isti narod je objavio njihov bankrot. Zato oni maštaju o neredima na ulicama Srbije, ali koje bi neko drugi organizova­o, pošto oni nemaju ni snage ni hrabrosti. Mada, muda su mnogo bolji termin. Maštaju da ti neredi dovedu do takvog haosa u zemlji koji bi njih doveo na vlast odlukom nekog stranog prinudnog upravnika Srbije. O ceni takvog scenarija ne razmišljaj­u, jer odgovornos­t i državotvor­nost nisu reči koje kod njih stanuju. Dok Aleksandra Vučića uvažava čitav svet i na istoku i na zapadu, svetski lideri od Trampa i Putina do Angele Merkel i Makrona, stečajni upravnici opozicije se ponašaju kao Milovan Pašanović u filmu „Čuvar plaže u zimskom periodu“, koji se prkosno bez ikakvog osnova, pretećim glasom obraća ocu devojke kojom se ženi njegov sin: „Ja imam prijatelja u Švedskoj, fabrikant Dunjić, a ko si ti?!“S tim što se Dunjić na kraju filma pojavljuje, a na kraju sage o stečaju opozicije će se pojaviti samo poverioci da naplate dug.

Takav je put svih stečajeva.

 ??  ?? Piše: Dr Orhan Dragaš,direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost
Piše: Dr Orhan Dragaš,direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia