Alo!

HAOS IZ SKOPLJA MOŽE DA ZAPALI BALKAN!

-

Na hiljade ljudi u Makedoniji je na nogama i već dva dana protestuje u centru Skoplja protiv dogovora o novom imenu Makedonije. Protesti se održavaju i u Grčkoj. A oni bi, kako za „Alo!“napominje Ivan Stojiljkov­ić, predsednik Demokratsk­e partije Srba u Makedoniji, vrlo lako mogli da eskaliraju.

Demonstran­ti nose transparen­te na kojima je piše „Nemamo drugo ime osim Makedonija“, uzvikuju „Makedonija Makedoncim­a“i traže ostavke premijera Zorana Zaeva i drugih članova makedonske vlade.

- Ovi protesti mogu da odu poprilično daleko, to je suština svega što se događalo u prethodnom periodu, postaviti nemoguć zadatak i polako lomiti kariku po kariku u celoj priči. Makedonija tu ima najtežu poziciju zato što mora da uradi sve i u vezi sa Tiranskom platformom, i sa sporazumom sa Grčkom, i biće sigurno vučena kroz blato u narednih nekoliko godina. Albanci su politički korektiv koji sprovodi i ključno utičew na realizacij­u svega - kaže on.

Naš izvor iz Makedonije navodi i da je izvesno da će se posebno Albanci aktivirati ukoliko građani budu tvrdokorni i ne dozvole promenu imena.

- Sve dok ide ovako, oni će biti mirni. Ako se oni aktiviraju, onda može doći do eskalacije i bukvalno može da se raširi i na čitav Balkan - kaže on.

Prema dogovoru premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, Makedonija bi promenila ime u Republika Severna Makedonija, što iziskuje promenu ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljen­je prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanj­u EU.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov prekjuče je posle dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevim i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, koji su hteli da mu predstave sporazum s Atinom. On je potom rekao da je ceo proces dogovaranj­a Zaeva i Ciprasa neozbiljan, neodgovora­n i netranspar­entan. J. Đ.

 ??  ?? Dobri prijatelji, ali i saveznici: Zaev i Edi Rama
Dobri prijatelji, ali i saveznici: Zaev i Edi Rama
 ??  ?? Nastavlja se rat oko imena zemlje
Nastavlja se rat oko imena zemlje
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia