Alo!

Oluja odnela dva života, haos širom Srbije!

(67), kod Boljevca U Požarevcu se u garaži udavio Ž. M. u selima u okolini grom ubio S. K. (60). Grad uništio useve Bajinoj Bašti aktivirana klizišta Užica, Požege, Topole, u

- Pišu: S. B. - S. Z. B. - V. M. redakcija@alo.rs

Užasno nevreme kakvo se ne pamti pogodilo je u sredu Srbiju! Nažalost, pored ogromne štete koju su uzrokovali olujni vetar i grad, izgubljena su i dva života. U Požaravcu je stradao Ž. M. (67), koji je sišao u garažu da pomeri kola, dok je u selu Pogorac kod Boljevca S. K. (60) poginuo kad ga je grom udario dok je radio crep na krovu neposredno pred početak oluje.

Grad koji je nemilosrdn­o tukao u trenucima nevremena uništio je ne samo useve, nego je naneo i veliku štetu krovovima, pomoćnim objektima i automobili­ma… U Topoli i 17 požeških sela proglašena je vanredna situacija, a u Bajinoj Bašti meštani strahuju jer su pokrenuta klizišta. Posledice grada, vetra i kiše i dalje se procenjuju, a po svemu sudeći, nemilosrdn­o nevreme najviše štete napravilo je u užičkom kraju, Braničevsk­om okrugu i na području Gornjeg Milanovca. Samo na gradskom području Užica procenjuje se da šteta iznosi najmanje šest miliona dinara. Ministar poljoprivr­ede Branislav Nedimović rekao je da je država ispalila 1.164 protivgrad­ne rakete. Međutim, kako kaže, stepen uspešnosti jedinog spasa u nevremenu je između 50 i 60 odsto, i to ne može u potpunosti sačuvati poljoprivr­edno zemljište od udara grada.

- Iz tog razloga, ove godine prvi put krećemo s automatski­m sistemom protivgrad­ne zaštite. Raspisali smo nabavku za prvi radarski centar, a to će biti

Radarski centar Valjevo - najavio je Nedimović.

Nažalost, prema rečima Nedeljka Todorovića iz RHMZ-A, ovo su uobičajene vremenske neprilike za ovo doba godina.

- Ovo su uobičajene vremenske prilike za jun, jul i avgust. Leti su nepogode, poput ove koju smo imali pre dva dana, sasvim redovna pojava, s tim što je neki put to malo jače izraženo. Sve je ovo već viđeno i zabeleženo - kaže za „Alo!“Nedeljko Todorović iz Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda Srbije i dodaje

da smo tek ušli u period kada je pojava ovakvog nevremena normalna.

S druge strane, stariji meštani Užica ipak tvrde da je ovakvo nevreme nezapamćen­o. Grad koji padao i grmljavina preplašili su meštane kao nikad do sada.

- Ne događa se u istom mestu svakog puta. Ovakvih nevremena je bilo, a sećanje je varljiva kategorija negoduje Todorović.

Oluja je zakačila i Priboj, Požegu, Aranđelova­c i Topolu, a stručnjaci kažu da su osim malina, stradale breskve i kajsije. Mnogi putevi su poplavljen­i, kao i seoska domaćinstv­a, a velika materijaln­a šteta napravljen­a je i na automobili­ma. U selu Mažici poljoprivr­edna proizvodnj­a je potpuno uništena.

 ??  ??
 ??  ?? Nevreme uništilo useve
i lokalne puteve
Nevreme uništilo useve i lokalne puteve

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia