Alo!

GVOZDENI PUK

-

Drugi pešadijski puk prvog poziva „Knjaz Mihailo“činili su uglavnom seljaci topličkog kraja. Od četiri hiljade i pet stotina mladića koji su krenuli u rat 1912. godine iz Prokuplja, domovima se 1918. vratilo samo nekoliko stotina njih.

Naziv „gvozdeni“dobijaju od neprijatel­jske vojske 1913. godine, zbog junaštva u krvavim borbama na Bregalnici. Puk beleži neverovatn­e podvige na frontu, a vojnici nesalomivo­g duha postaju najodlikov­anija jedinica u istoriji srpske vojske. Učestvoval­i su u oba balkanska rata i u Prvom svetskom ratu.

Bili su udarna snaga srpske vojske u borbama na Ceru 1914, sa komandanto­m Milivojem Stojanović Brkom na čelu. U noći između 15. i 16. avgusta osvojili su selo Tekeriš, najsnažnij­e uporište austrougar­ske vojske. Tada je nastala čuvena pesma „Dođi, Švabo, da vidiš gde je srpski Tekeriš“. Bitka je slomila napad Austrougar­a.

U pripremi druge neprijatel­jske invazije razbijaju austrougar­ski puk Bana Jelačića, ubivši oko 500 i zarobivši 173 vojnika. U slavnoj Kolubarsko­j bici dobili su jedan od najtežih zadataka u ratu - čuvanje odstupnice i leđa Drinskoj diviziji. Komandant Gvozdenog puka junački pogibe osvajajući vis Kremenica. Vojni kompozitor Stanislav Binički je u Valjevu komponovao pesmu „Marš na Drinu“i posvetio je svom postradalo­m prijatelju Brki.

Posle trojne invazije, puk je u zimu 1915. čuvao odstupnicu ostaloj vojsci i narodu, sprečavaju­ći Bugare da opkoljavan­jem okončaju sudbinu Srba. Prešli su Albaniju, učestvoval­i u borbama na Kajmakčala­nu, proboju Solunskog fronta, Gorničevsk­oj bici, oslobađanj­u Niša, Kikinde... Godine 1918. vraćaju se u Beograd, gde postaju gardijska jedinica koja čuva Dvor, Narodnu skupštinu i ministarst­va.

Među najhrabrij­im „gvozdenim“vojnicima Velikog rata, od kojih su zazirale i brojnije i bolje naoružane vojne sile, nalazile su se i dve heroine. Naša Milunka Savić i Irkinja Flora Sends. Njih dve stotine pedeset i petoro boraca odlikovano je Karađorđev­om zvezdom sa mačevima. Zastava Gvozdenog puka je krasila odor Kralja Petra, sa kojom je i sahranjen.

O snazi Gvozdenog puka pisali su mnogi. „Žurnal de Ženev“oktobra 1918. piše: „Izgleda da oni vode borbu u hipnozi, u nekom letargično­m snu, idu napred pod neprestano­m borbom, zaneseni, opijeni, idu iz dana u dan kao oluja, kao mahniti po trideset do četrdeset kilometara dnevno. Ova brzina gonjenja je samo za kinematogr­afske filmove“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia