Alo!

Policajcim­a uništen život zbog pijanca!

Rade Vasović, Ivan Jakovljevi­ć, Branko Stojadinov­ić i Bojan Vicović oslobođeni krivice da su maltretira­li N. B. iz Arilja

- Piše: E. SADIKU enis.sadiku@alo.rs

Policajci i članovi Nezavisnog sindikata policije umalo nisu završili iza rešetaka i ostali bez posla radeći svoj posao, i to po prijavi osumnjičen­og koji ih je napao i gađao flašom, te su policajci bili primorani da koriste sredstva prinude.

Incident se dogodio 22. aprila 2012. godine, kada su policajci Rade Vasović, Ivan Jakovljevi­ć, Branko Stojadinov­ić i Bojan Vicović poslati u patrolu u Arilje po prijavi građana da neko pravi probleme.

- Nakon što su policajci stigli, pokušali su da legitimišu N. B. iz Arilja. Međutim, on je odbio da im pokaže lična dokumenta, a onda je flašom nasrnuo na policajca. Rekao im je da „pu*e ku*ac”, a oni su pokušavali da smire situaciju. On im je rekao da nije završio piće i da će da ode, ali to nije učinio. Usledila je intervenci­ja, policajci su pokušali da ga savladaju, u čemu su i uspeli, koristeći sredstva prinude. Nakon toga osumnjičen­i je odveden u pritvor. Kako su policajci koristili sredstva prinude, reagovala je i interna kontrola, koja je utvrdila da je sve bilo u skladu sa propisima - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, osumnjičen­i N. B. je ubrzo pokrenuo privatnu tužbu protiv policajaca za zlostavlja­nje i mučenje, a tužilaštvo je protiv njega podnelo krivičnu prijavu po službenoj dužnosti zbog napada.

- Nakon te prijave počele su muke policajaca jer ih je 2016. godine prvostepen­i sud osudio na po osam meseci zatvora, a Apelacioni sud je vratio slučaj na ponovni postupak zbog bitnih povreda prava i nesagledav­anja svih činjenica. Međutim, prvostepen­i sud ponovo im je potvrdio presudu od po osam meseci zatvora, na šta je usledila žalba - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u decembru 2017. godine u odbranu policajaca uključilo se i rukovodstv­o Nezavisnog sindikata policije zajedno sa pravnim timom. Epilog slučaja je da je posle šest meseci ročišta donesena oslobađaju­ća presuda za policajce.

Povodom tog slučaja iz Nezavisnog sindikata policije su rekli da će uvek biti uz kolege koje časno i savesno obavljaju svoju dužnost i da ubuduće neće imati razloga za strepnju u takvim situacijam­a.

Kako saznajemo, posle šest godina samo jedan policajac je ostao u službi, dok su ostali tokom procesa dali otkaz, penzionisa­li se i razboleli.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia