Alo!

Skupštini vraćene ukradene fotelje

-

Predsednic­a Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da su pronađene dve fotelje, ukradene tokom 5. oktobra iz Narodne skupštine, i poručila je da će nastaviti da traga za ukradenom imovinom.

Gojkovićev­a je istakla da su 5. oktobra prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojn­a umetnička dela, m o b i l i j a r, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija, dodavši da je time državi naneta nesaglediv­a šteta, jer su ukradeni značajni predmeti kulturnog nasleđa Srbije.

„Tu se nalazi 55 umetničkih slika Petra Lubarde, Milana Konjovića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, kao i četiri dela kneza Pavla, među kojima i poznati „Salon“od čiste slonovače, koji je stajao u diplomatsk­om salonu“, rekla je Gojkovićev­a.

Ona je dodala da je jedna fotelja pronađena u beogradsko­m naselju Kaluđerica prilikom raci- je MUP-A.

Tada je, kaže, pronađena određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarsk­e tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

„Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, nameštaj s početka 20. veka - sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenji­ve vrednosti“, istakla je ona.

Gojkovićev­a veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani zainteresu­ju kod svojih poznanika, ukoliko primete da imaju sliku Konjovića, Lubarde, Zore Petrović...

Ona je dodala da će se potruditi da nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da u saradnji s medijima fotografij­e i spiskovi budu dostupni svim građanima u cilju vraćanja našeg kulturnog nasleđa. P. O.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia