Alo!

KOMPROMITO­VANJE NAJVEĆI PROBLEM NA PRIJEMNOM

-

Maturanti osnovnih škola širom Srbije polagali su juče test iz srpskog jezika, a mnoge je zbunilo pitanje šta znači reč „kompromito­vati“. Kako kažu, to im je bila potpuna nepoznanic­a dok su ostala pitanja, prema njihovom mišljenju, bila prilično laka.

Ekipa „Alo!“posetila je Osnovnu školu „Drinka Pavlović“u Beogradu, gde su nam osmaci rekli da reč kompromito­vati ne koriste u svakodnevn­om govoru, kao i da je nikada ni u školi nisu učili. Inače, ova situ- acija može da se gleda i sa pozitivne strane, ukoliko uzmemo u obzir da je pravo značenje reči „obrukati se“, a nastavnica srpskog jezika ove škole u potpunosti razume svoje đake zašto su na ovom pitanju pogrešili.

-U svojoj školi nisu mogli da nauče šta znači reč kompromito­vati, jer primer za to ovde nisu mogli da nađu - rekla je za „Alo!“Nataša Vasić.

Inače, mnogi đaci su iz škole „Drinka Pavlović“izašli i ranije sa polaganja jer, kako kažu, s osnovnim znanjem i sa malo priprema test je mogao vrlo brzo da se reši. Jedino su se požalili što su ponuđeni odgovori bili veoma slični.

- Nije bilo teško, ali je na svakom zadatku moglo da se pogreši. Bila je potrebna velika koncentrac­ija, kao i čitanje zadataka više puta - rekla nam je S. G., maturantki­nja ove škole.

Direktor Jole Bulatović zadovoljan je kako je protekao prvi dan polaganja mature, ali smatra da deca generalno treba da posvete više pažnje čitanju zadataka kako ne bi dolazilo do grešaka. Što se prepisivan­ja tiče, on navodi da nije bilo takvih incidenata, kao i da je nad 115 đaka dežuralo 15 nastavnika iz različitih škola.

Ove đake, kao i sve druge u Srbiji, čeka još polaganje matematike koje je danas, ali i polaganje kombinovan­og testa - fizike, hemije, geografije, biologije i istorije. Po onome što đaci kažu, izgleda da matematika više nije bauk, jer najviše strahuju od ishoda kombinovan­og testa. S. Biočanin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia