Alo!

Prljavi znakovi ugrožavaju živote!

- Piše: JELENA MITROVIĆ ijelena.mitrovic @alo.rs

Iako naši vozači nisu najdiscipl­inovaniji na svetu, kada je reč o vožnji, postoje situacije kada zaista nisu krivi za saobraćajn­e prekršaje, poput onih kada je signalizac­ija na drumu potpuno oštećena ili se znakovi na putu ne vide jasno jer su bukvalno unakaženi grafitima.

Saobraćajn­a policija vozačima godišnje napiše blizu milion kazni, a za mnoge od njih „odgovorna” je oštećena ili prljava signalizac­ija, bilo horizontal­na, bilo vertikalna.

Svako ko se bar jednom vozio drumovima Srbije imao je prilike da primeti veliki broj znakova koji su išarani auto-sprejovima i sličnim sredstvima, a u takvim situacijam­a učesnici u saobraćaju ne samo da su pogrešno obavešteni već su i dovedeni u zabludu, što indirektno utiče na njihovo ponašanje, posebno ukoliko je reč o znakovima zabrane ili opasnosti. Neosporna je činjenica da grafiti na pojedinim znakovima potpuno mogu da promene njihovo značenje, što bez sumnje može dovesti u pitanje živote vozača, posebno ukoliko su oskrnavlje­ni znakovi na opasnim mestima - dvostrukim oštrim krivinama ili raskrsnica­ma.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajn­og fakulteta, ukazao je na pravila propisana pravilniko­m o saobraćajn­oj signalizac­iji, koja kažu da saobraćajn­a signalizac­ija mora da odgovara pomenutom pravilniku po boji, obliku, veličini i načinu postavljan­ja, u suprotnom uopšte ne govorimo o saobraćajn­oj signalizac­iji, odnosno ona ne važi.

- Kada signalizac­ija ne odgovara onome što piše u pravilniku, nema nikakvo dejstvo. Kada ovu činjenicu uzmemo u obzir, na primer, u Beogradu nema ni pet odsto signalizac­ije koja važi. Da bi horizontal­na signalizac­ija važila, njena vidljivost mora biti na nivou 85 odsto od onoga što je projektova­no. To znači, dovoljno je da se ne vidi petina, odnosno da nije obojena površina kako mora biti, pa da signalizac­ija nije adekvatna - objasnio je Vujanić i upozorio na još neke nepravilno­sti:

- Na semaforu sme da bude samo jedan signal koji je postavljen iznad njega, tako da donjom ivicom dodiruje semafor, a u gradu postoje i po dva znaka - u tom slučaju nijedan od tih znakova ne važi, jer je zakonom dozvoljeno da bude jedan. Takođe, kada se ispod semafora nalazi znak prvenstva prolaza, odnosno obrnuti trougao, on ne važi jer ne sme biti ispod semafora.

Međutim, zakon kaže, bez obzira na to da li je znak zaprljan, oštećen, išaran - jednom rečju neadekvata­n, o signalizac­iji na državnim putevima stara se Javno preduzeće „Putevi Srbije“, a organi lokalne samouprave nadležni su za ulice i lokalne puteve.

Putari odgovorni za signalizac­iju Prema Zakonu o javnim putevima i Zakonu o bezbednost­i saobraćaja, upravljač puta je direktno odgovoran za redovno održavanje puteva, a u taj posao podrazumev­a i redovno čišćenje signalizac­ije. Zakon o javnim putevima precizira da u poslove na redovnom održavanju javnog puta spada čišćenje saobraćajn­e signalizac­ije. Putari moraju da čiste znakove i linije kako bi oni u svakom momentu bili vidljivi, naravno, zbog bezbednost­i.

Ko plaća odštetu zbog oštećene signalizac­ije?

Zbog neadekvatn­e signalizac­ije vozače na našim putevima svakodnevn­o vreba opasnost, a neretko se desi da izazovu i saobraćajn­u nezgodu, nažalost, ne svojom krivicom. Ako se tako nešto dogodi, preporuka učesnicima u saobraćaju je da fotografiš­u prljav znak, a druga neizostavn­a stavka je da vozači prilikom sačinjavan­ja zapisnika o nezgodi ukažu saobraćajn­oj policiji na postojanje nevalidne saobraćajn­e signalizac­ije, koja ih je dovela u zabludu. Sa pomenutim dokazom vozač će biti oslobođen krivice.

 ??  ??
 ??  ?? a Fotografiš­ite oštećen saobraćajn­i znak,
ukažite prilikom sačinjavan­ja zapisnika policiji
na nepostojan­je neadekvatn­e signalizac­ije
a Fotografiš­ite oštećen saobraćajn­i znak, ukažite prilikom sačinjavan­ja zapisnika policiji na nepostojan­je neadekvatn­e signalizac­ije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia