Alo!

SAD: Ljudska prava, ma jok

- Piše: EKIPA „ALO!“ redakcija@alo.rs

Amerika se povukla iz Saveta UN za ljudska prava! Donald Tramp je ponovo šokirao planetu, a pomenutu odluku Vašingtona do sada je podržao samo Izrael, dok sve ostale zemlje nisu krile razočaranj­e potezom američke administra­cije.

Maja Kocijančič, portparol EU, saopštila je da dvadesetos­močlani blok ostaje „čvrsto i pouzdano posvećen“tom telu svetske organizaci­je sa sedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja. U saopštenju EU se navodi da su SAD „uvek bile u pročelju“zaštite ljudskih prava i „snažan partner“evropskog bloka u Savetu, a da je sada ta uloga Amerike dovedena u pitanje. S druge strane, Niki Hejli, američka ambasadork­a u UN, istakla je da se Vašington na ovakav potez odlučio jer je u pitanju „organizaci­ja koja nije vredna svog imena“. Odlučili smo se na ovakav korak jer druge zemlje nisu imale hrabrosti za to.

Čineći ovaj korak, želim da bude kristalno jasno da to ne znači povlačenje iz našeg angažovanj­a u vezi sa ljudskim pravima navela je Hejlijeva. Nemački predsednik Frank-valter Štajnmajer rekao je da je zabrinut da bi odnosi Evrope sa Sjedinjeni­m Američkim Državama mogli da pretrpe „nepopravlj­ivu štetu“, dok je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio da je odluka SAD o povlačenju iz Saveta UN za ljudska prava „za žaljenje“. I Rusija je kritikoval­a odluku SAD, navodeći da to odražava jednostran­i pristup Vašingtona globalnim pitanjima.

Vašington se povukao iz Saveta UN za ljudska prava, EU, Rusija i ostatak sveta kritikuju odluku Amerike

 ??  ?? Zatvor u Gvantanamu je poznat po „ljudskim
pravima
U Americi imaju posebna pravila za migrante, oduzimaju im decu
Zatvor u Gvantanamu je poznat po „ljudskim pravima U Americi imaju posebna pravila za migrante, oduzimaju im decu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia