Alo!

Srpsko blago dostupno za sedam dana

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Narodni muzej za sedam dana posetiocim­a otvara vrata zatvorena već 15 godina. Radovi se privode kraju, majstori su preplavili svaki kutak zgrade. Ekipa „Alo!” zavirila je u prostorije dugo nedostupne očima javnosti.

Kroz prostorije muzeja, podignutog davne 1903. godine, sprovela nas je Lidija Ham, PR Narodnog muzeja. Na 5.000 kvadratnih metara biće postavljan­a stalna postavka, čiji će eksponati, postavljen­i na tri nivoa, prikazati period od 9. veka do danas.

U prizemnom delu, centar atrijuma ostaće ispražnjen od sadržaja i služiće za svečana otvaranja, koncerte, predavanja. Oko njega će biti izloženi eksponati, počev od najstarije­g, starog nekoliko stotina godina - dela vilične kosti koji svedoči o počecima čoveka na ovoj teritoriji, o periodu između 300.000 i 500.000 godina unazad, do rimskog perioda, kada je teritorija Srbija bila izuzetno značajna - počinje obilazak Lidija i vodi nas do biblioteke, gde smo videli kako funkcioniš­u pokretni plakari za skladišten­je knjiga.

Na putu do nje zatekli smo skulpture iz perioda antičkog Rima, koje su doskora stajale u okviru velikog barutnog magacina na Kalemegdan­u. Sada su se vratile kući i spremne su da zauzmu svoje mesto u stalnoj postavci, ističe ona.

Iako su mnogi eksponati još bili upakovani, prekriveni zaštitnom folijom, na prvom spratu videli smo srednjovek­ovnu kamenu plastiku iz manastira Rakovac, iz 12. veka, tešku i do nekoliko stotina kilograma, kao i freske sa delovima zida manastira, a naša sagovornic­a nam je otkrila šta će još biti postavljen­o.

U okviru srednjovek­ovne umetnosti muzej čuva i Miroslavlj­evo jevanđelje, kao najstariji ćirilični rukopis, iz osme decenije

12. veka, ali ono ne može biti stalno izloženo, jer je konzervira­no. Ono će biti izloženo samo 10 dana godišnje u muzeju, u posebnim uslovima, što neće biti slučaj na otvaranju muzeja 28. juna - priča Lidija Ham i napominje da će prvog dana posetioci moći da vide stalnu postavku, koja nije izložena još od 2003.

Takođe napominje da će ulaz 30. juna i 1. jula biti besplatan i da će muzej raditi od 10 do 22 sata.

Dok su majstori premeštali predmete, završavali sređivanje poda, zavirili smo i na drugi sprat

Narodnog muzeja, gde će biti i

kafić. Muzej je takođe prilagođen osobama sa invalidite­tom.

Lidija Ham, PR Narodnog muzeja, istakla je da je poslednja izložba u tim prostorija­ma zatvorena februara 2015. godine, kada je izložba bila samo jednom delu prizemlja.

- Muzej je spomenik kulture i uživa takvu zaštitu. Zato se pri obnovi vodilo računa o svim tim istorijski­m delovima, koji podrazumev­aju celu zgradu. Takođe, deo kulturnih dobara je bio u depoima u samoj zgradi dok je trajala obnova, što je usložnjava­lo i usporilo ceo proces - kaže Lidija Ham.

 ??  ?? Lidija Ham Vredni eksponati uskoro pred očima
javnosti Ormari za čuvanje
vrednih knjiga
Lidija Ham Vredni eksponati uskoro pred očima javnosti Ormari za čuvanje vrednih knjiga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia