Alo!

OVU BOLEST PRENOSE KRVOPIJE!

-

„Najbitnije je da koristimo sredstva za zaštitu od ujeda komaraca, ali i da stavimo mrežice na prozore“, kaže prof. dr Žarko Ranković, infektolog

Beograđani, oprez! Groznica Zapadnog Nila nam je pred vratima. Procena stručnjaka je da će se prvi oboleli javiti lekarima već za tri nedelje.

Kako „Alo!“saznaje, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“proteklih dana počeo je monitoring kada je reč o ovoj zaraznoj bolesti, a koju na ljude prenose komarci.

- Za sada nema još prijavljen­ih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila - kažu za „Alo!“u „Batutu“.

Prof. dr Žarko Ranković, čuveni srpski infektolog, navodi za naš list da se prvi slučajevi javljaju već polovinom jula, a najveći broj u avgustu i septembru. Virus na ljude prenose komarci, ističe taj stručnjak, a prvi simptomi javljaju se od trećeg do 14. dana od dana ujeda zaraženog insekta. Nažalost, vakcine i leka za sada nema.

- Do 90 odsto zaraženih ljudi nema nikakve simptome, dok se u 10 do 20 odsto groznica Zapadnog Nila liči na grip. Simptomi su slabost, bolovi u mišićima, leđima, zamor, čak se može pojaviti i blaga, prolazna ospa. Mogu se javiti i uvećane limfne žlezde - navodi prof. dr Ranković i dodaje da kod osoba mlađih od 65 godina u 0,2 odsto slučajeva, a kod starijih u dva odsto, može da se javi teža forma bolesti.

- Reč je o neurološki­m komplikaci­jama - glavobolji, ukočenosti vrata, poremećaju svesti. Obolelima smetaju svetlost i buka. Smatra se da je smrtnost najveća kod osoba starijih od 75 godina.

Prema njegovim rečima, terapija je takozvana simptomats­ka, odnosno ona koja ublažava simptome.

- Groznica Zapadnog Nila je poslednjih šest godina domaća bolest, iako spada u tropske. Bitno je da se ne prenosi sa čoveka na čoveka. Najvažnije je da koristimo sredstva za zaštitu od ujeda komaraca, ali i da stavimo mrežice na prozore. Takođe, ukoliko u dvorištu ili terasi imamo posude u kojima je voda, obavezno treba da ih ispraznimo jer su to pogodna mesta za razmnožava­nje komaraca kaže prof. dr Ranković.

Kako dodaje, komarci su ove godine krenuli nešto ranije od očekivanog perioda, ali se redovno uništavaju i larve i odrasle forme komaraca.

- Sada niko ne može da daje prognozu da li će epidemije groznice Zapadnog Nila biti u obliku kao što je to bilo 2013. godine, kada smo imali 300 obolelih i 33 smrtna slučaja, ali zaštita je obavezna - kaže prof. dr Ranković. R. Briza

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia