Alo!

Zaboravite NA SINTETIKU!

- Piše: HELENA SCRITTORE redakcija@alo.rs

Vreli letnji dani se najlakše podnose negde kraj vode, bilo na moru, bazenu ili na nekom divnom jezeru. Međutim, činjenica je da odmori traju tek nekoliko dana, a onda se vraćamo obavezama koje nas čekaju, bez obzira na to koji je broj aktuelan na Celzijusov­oj temperatur­noj skali.

Kako se ljudi čiji posao zahteva određeni kodeks oblačenja nose sa visokim temperatur­ama? Znam da je teško, ali rešenja se mogu naći u izboru adekvatnih komada odeće i adekvatnih materijala.

Pokušaću da vam pomognem da se snađete.

PRIRODNI MATERIJALI

Znam da su prirodne tkanine nešto na čemu uvek insistiram u svojim tekstovima, i prihvatam da sam malo i dosadna, ali u ovim vrelim danima naročito je važno da o tome vodite računa. Sintetički materijali se bukvalno „zapale“na suncu i dodatno vas greju. Sigurna sam da ne želite efekat saune na poslovnom sastanku ili u kancelarij­i dok radite tešku finansijsk­u analizu. Dakle, obavezno prilikom kupovine pogledajte sastav materijala na deklaracij­i i birajte pamuk, viskozu, lan, svilu ili kašmir. Verujte mi da cene komada od prirodnih materijala često budu i niže od cena komada izrađenih od sintetike.

DAMAMA JE MALO LAKŠE

Sama činjenica da žene mogu nositi haljine olakšava celu situaciju. Uske haljine bez rukava i pristojne dužine dolaze u obzir ako su u bojama na kojima neće biti vidljivih fleka ako se oznojite. Ukoliko vaša kompanija zabranjuje gola ramena, idealni su improvizov­ani rukavići koji tek prikrivaju ramena.

Bolji izbor jesu lepršave haljine raznih dužina koje ne prianjaju sasvim uz telo. U mom slučaju su se najbolje pokazale haljine koje su postavljen­e izuzetno tankom viskozom, a u osnovi imaju tanani muslin, koji daje zanosan izgled, ili svileni muslin, koji daje izuzetan pečat eleganciji. Ovakav širi kroj možete ukrasiti pojasom koji će istakći vaš struk.

Lagane košuljice sa malim rukavima ili bez njih napravljen­e od neprovidni­h, laganih materijala, kao što su puniji muslin, tanki pamučni ili vuneni puplin i tanana svila, odlične su za kombinovan­je sa suknjama ili pantalonam­a midi i maksi dužine.

MUŠKARCI, NIJE VAM LAKO

Uh, moram priznati da je vama puno teže. Pantalone su obavezne, a nekako je obavezan i taj kaiš, koji vas verovatno steže. Pa je još ispod njega nabrani sloj upasane košulje. Stvarno se saosećam sa vama. Ali postoje detalji koji vam može olakšati.

Lan je dobar izbor. Istina je da se gužva, ali vama je oprošteno čak i ako ste malo pogužvani. Komplet lanenih pantalona i lanene košulje sa kratkim rukavima može biti dobro rešenje. I vuna! Vuna je poznata po tome da održava temperatur­u tela. Tako se možete prvo istuširati mlakom ili hladnom vodom, a onda obući pantalone izrađene od tankih vunenih štofova i sigurna sam da će vam biti izuzetno prijatno da ih nosite. Verujem da će vam tamo gde radite, uz dobar izbor košulje, oprostiti ako nemate kravatu.

OBUĆA

Drage dame, znam da je otvorena obuća uglavnom zabranjena poslovnim kodeksom oblačenja, ali sandale koje imaju otvoren izraz samo u delu palca ne smatraju se neadekvatn­im i pomažu da noga diše. Takođe, lanene cipele i espadrile mogu biti dobar izbor. Ukoliko ipak nosite zatvorene salonke, prirodna koža je najbolja. Velur je, po mom mišljenju, sekundarno rešenje.

Mnogi muškarci se odlučuju za zatvorene sandale, koje su, po mom mišljenju, izuzetno ružne, pa ne mogu baš da ih preporučim. Ali kožne ili lanene espadrile su dobre, kao i muške baletanke. Znam da ne zvuče previše muževno, ali ima i te kako dobrih modela.

Do sledećeg petka,

Helena

Prilikom kupovine pogledajte sastav

materijala na deklaracij­i i birajte pamuk, viskozu, lan, svilu ili

kašmir

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia