Alo!

UPALA UHA KVARI DEČJI GOVOR

-

Dete vam često pati od upale ušiju? Stičete utisak da u govoru kaska za svojim vršnjacima? Ne izgovara pravilno veliki broj glasova ili menja strukturu reči. Ukoliko je tako, imajte na umu da svaka upala uha u ranom uzrastu, posebno ako traje dugo, može biti posledica lošeg govora deteta.

Prve tri godine života su krucijalne za razvoj govora. Govorno-jezički razvoj teče u etapama i svaka etapa je važna za dalje formiranje deteta. U periodu do treće godine, iako dete možda ne govori koristeći rečenice, dete uči govor tako što sluša. Tokom upale uva stvara se sekret u srednjem uvu koji može uticati na protok zvuka, te nemogućnos­ti deteta da jasno čuje. Tako imamo dete koje čuje iskrivljen­e zvuke kao gnjurac ispod vode.

Upala uva kod beba i dece mlađe od četiri godine česta je pojava jer su kanali u uvu kraći nego kod odraslih, te se infekcija brzo širi. Skoro svako treće dete koje je uključeno u kolektiv bar jednom je imalo upalu uva. Iskustva pokazuju da se najčešće upale ušiju jave kada se dete uključi u jaslice, vrtić ili školu. Tada dolazi do čestih prehlada i roditelji bi trebalo da budu na oprezu.

Kako prepoznati?

Akutna upala uva kod dece neretko počinje začepljenj­em nosa i prehladom, odnosno upala se najčešće javlja kao posledica infekcije u gornjim respirator­nim organima, te se infekcija iz ždrela i nosa proširi na uvo.

Ponekad je prati povišena temperatur­a i bol u uvu. Deca

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia