Alo!

BEZ DOGOVORA S PRIŠTINOM NEMA NOVIH POGLAVLJA!

„To nije tajna, ali je tajna zašto se insistira na tome“, kaže šef srpske diplomatij­e

-

Evropa je jasno poručila Srbiji da bez pravno obavezujuć­eg sporazuma nema daljeg napretka na evropskom putu, i to je jasno poručio Johanes Han.

Komesar za proširenje Johanes Han je i prilikom otvaranja još dva poglavlja u pregovorim­a o pristupanj­u Srbije Evropskoj uniji podsetio da će brzina napretka u pristupnim pregovorim­a zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizac­ije odnosa Beograda i Prištine.

Savet ministara EU je samo potvrdio reči komesara Hana. On pozdravlja napredak Srbije u pregovorim­a o članstvu s Unijom i ističe da će za brzinu pregovora biti ključan napredak u vladavini prava i temeljnim slobodama, kao i normalizac­ija odnosa s Kosovom, navodi se u nacrtu zaključaka šefova diplomatij­a EU, koji zasedaju u Luksemburg­u.

U dokumentu se navodi da je za Beograd i Prištinu „normalizac­ija odnosa s Prištinom, uključujuć­i pravno obavezujuć­i sporazum, ključna za njihov napredak na evropskom putu i suštinski važna za postojanu regionalnu stabilnost“.

„Ključne svetske sile nemaju nameru da Srbiju tretiraju pošteno ili da budu neutralne u rešavanju kosovskog pitanja“, kaže bivši ambasador SAD Vilijem Montgomeri.

On ističe da je to šteta, jer, kako kaže za Tanjug, Srbija je spremna na kompromis.

Na pitanje da li taj njegov stav znači da su velike sile već donele odluku o Kosovu - i kakvu, on odgovara: „Apsolutno. SAD i ključne zemlje u EU su više decenija unazad oblikovale svoj stav o Kosovu

i Bosni i nemaju ni interes, ni želju da ga menjaju.“

Da nije tajna da se Evropi žuri i da pritiska Srbiju da što pre reši problem sa Prištinom, tvrdi i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„To nije tajna, ali je tajna zašto se insistira na tome. Sledeće godine su izbori u EU, menjaju se sastavi komisije, i pitanje je da li će Mogerinije­va ostati na mestu na kojem je sad“, rekao je šef srpske diplomatij­e Ivica Dačić i podsetio da je dijalog počeo kada je na mestu Mogerinije­ve bila Ketrin Ešton. Ukoliko se ne završi sada, dijalog ulazi u treću garnituru EU administra­cije. P. O.

 ??  ?? Teški pregovori: Vučić, Mogerinije­va
i Tači
Teški pregovori: Vučić, Mogerinije­va i Tači
 ??  ?? Johanes Han
Johanes Han

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia