Alo!

Narko-dileri platili kaznu za Džaku i Šaćirija

Akciju je pokrenuo Albanac iz Njujorka, pa je očas skupljeno 20.000 franaka

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Švajcarski reprezenta­tivci albanskog porekla Granit Džaka i Džerdan Šaćiri verovatno su se grohotom nasmejali kada su čuli koliko ih je „žestoko“kaznila FIFA za provokacij­u sa dvoglavim orlom na meču sa Srbijom. A tek kad su čuli da su se Albanci iz celog sveta solidarisa­li sa njima, shvatili su da su postali i nacionalni heroji u matičnoj zemlji.

Albanska dijaspora, u kojoj, naravno, ima i narko-dilera, rešila je da plati simboličnu kaznu od po 10.000 franaka za Džaku i Džerdana, mada ni njima samima to ne bi bio problem. Granit u Arsenalu ima 90.000 funti nedeljno, što je 117.000 franaka. To znači da Džaka, ako odigra jednu utakmicu nedeljno u Arsenalu, otplati kaznu za osam minuta provedenih na terenu. Šaćiri mora malo više da se „pomuči“, jer ima 47.000 franaka nedeljno u Stouku.

Inače, inicijativ­u za plaćanje kazne pokrenuo je putem interneta Riland Reka, Albanac iz Njujorka, pa je suma od 20.000 franaka za dvojicu švajcarski­h reprezenta­tivaca sakupljena očas posla.

Međutim, kazna FIFA se nije dopala svim Švajcarcim­a, iako su čak i tamošnji ministri stali uz Albance. Najpoznati­ji list „Blik“oglasio se kroz komentar urednika sportske rubrike Feliksa Bingesera.

FIFA je ovo rešila po običaju - novčano. FS Švajcarske može da odahne, nema suspenzije za dvojicu bitnih igrača i bajka se nastavlja. Ali za neke je kazna odgovaraju­ća, za druge loš kompromis. Ipak, FIFA je propustila da pošalje jasnu poruku, da provokacij­e i nacionalis­tičke poruke ne smeju biti tolerisane. Provokacij­e sa srpske strane su bile čak i teže, jer su izgovorene od političara (?!), FSS-A i navijača. Njihov trener bi trebalo da povuče izjavu da Feliksa Briha treba izvesti pred Haški sud - piše u tekstu urednika „Blika“.

 ??  ?? Baš ih je zabolela kazna FIFA: Šaćiri i Džaka
Baš ih je zabolela kazna FIFA: Šaćiri i Džaka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia