Alo!

TROŠKOVI KREDITA SAMO KROZ EFEKTIVNU KAMATU

-

Banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga pod uslovom da precizira koje troškove ima prilikom odobravanj­a i realizacij­e kredita - stav je Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

Taj stav VKS-A praktično daje uputstvo sudovima kako da postupaju u konkretnim slučajevim­a povodom tužbi kojima se osporava naplata posebne naknade za obradu kredita.

Prema rečima Dejana Gavrilović­a iz udruženja „Efektiva“, to znači da je VKS zauzeo stav da je ništavna odredba o naplati troškova obrade ukoliko ugovor ne sadrži „jasne i nedvosmisl­ene podatke o troškovima obrade kredita”!

- To znači da je banka morala taksativno da navede sve troškove koje je imala, a ne samo da naplati određeni iznos u nekom procentu, a da klijenta ne informiše jasno o njihovoj sadržini - objašnjava Gavrilović.

U drugom delu stava VKS je ostavio mogućnost bankama da u narednom periodu nastave da naplaćuju trošak obrade kredita, čak i u procentual­nom iznosu, u okviru efektivne kamatne stope, ali isti troškovi moraju biti taksativno navedeni!

- VKS konstatuje i da nema zastarevan­ja za tužbu po opštem roku zastarelos­ti od 10 godina, te svi korisnici kredita svoje pravo mogu ostvariti na taj način, bez obzira na to kada su podigli svoj kredit. Jedini uslov je da u ugovoru nije taksativno navedeno šta čini taj trošak, a koliko znamo, 99 odsto ugovora nema specifikac­iju troškova obrade kredita - ističe on.

Podsećamo da banke više od 15 godina naplaćuju taj trošak.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia