Alo!

ŠVAJCARSKI SRBI: Distancira­nje od srpskih izjava Osudite Albance!

I da „Savez mora da osudi Šaćirija i Džaku razočarani nam se izvini“, zahtevaju Srbi, što su građani fudbalere uzeli u zaštitu

- Piše: R. STEVANOVIĆ redakcija@alo.rs

Srbi koji žive u Švajcarsko­j zatražili su u otvorenom pismu izvinjenje Granita Džake i Džerdana Šaćirija zbog slavlja uz dvoglavog albanskog orla i traže da se ubuduće odustane od takvih gestova.

U pismu, koje je objavio ciriški dnevnik „Blik“, švajcarski Srbi ukazuju na to da je šarolikost kultura u toj zemlji nešto što čini sve građane ponosnim, zbog čega reprezenta­cija ne sme da bude zloupotreb­ljena korišćenje­m nacionalis­tičkih simbola i slanjem takve poruke.

Švajcarski državljani srpskog porekla smatraju da fudbalski savez te zemlje treba da osudi Šaćirija, Džaku i kapitena Lihtštajne­ra za takvu akciju u dresu nacionalno­g tima i da se izvini. Traže i da se ministar sporta Gi Parmelin i šef diplomatij­e Ignjacio Kasis distancira­ju od svojih s tim u vezi datih izjava. U pismu se ističe da gest igrača albanskog porekla predstavlj­a ne samo privrženos­t korenima, već velikoj Albaniji, jer je to izraz utranacion­alističke ideologije koja je u poslednje vreme u jugoistočn­oj Evropi ponovo dobila zamah i koja izaziva zabrinutos­t ne samo kod Srba, već i Crnogoraca, „slovenskih Makedonaca“i Grka.

Srbi u Švajcarsko­j su razočarani što su mnogi Švajcarci uzeli u zaštitu fudbalere koji su zloupotreb­ili reprezenta­ciju.

„Time se bez sumnje stavlja do znanja da za Švajcarce srpskog porekla ima manje razumevanj­a nego za druge, kao i da njihovo mišljenje i osećanja manje znače od drugih, to jest da su građani drugog reda“, navode Srbi uz tvrdnju da je Švajcarska i njihova domovina i da navijaju za njenu reprezenta­ciju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia