Alo!

Srpski Trbosek traži novi proces

-

Serijski ubica i bivši pripadnik Legije stranaca Marinko Magda (55) mogao bi da se početkom 2020. nađe u Srbiji, kada bude pušten iz mađarskog zatvora, objavili su mađarski mediji, pozivajući se na sudske izvore. Magda je 1995. u Mađarskoj osuđen na kaznu doživotnog zatvora, uz mogućnost da bude pušten ranije.

Njegova kazna u Mađarskoj ističe 2019. godine, ali je dobio još 200 dana zbog napada na stražara, pa će biti pušten početkom 2020. Zoltan Bataj, sekretar za medije Apelaciono­g suda u Segedinu, u južnoj Mađarskoj, izjavio je da nema zvanične informacij­e o oslobađanj­u Magde. Magda se nalazi u dobro čuvanom zatvoru „Story“, ali kada bude pušten, odmah će

biti izručen Srbiji u kojoj je osuđen na 40 godina zbog pet zločina, zbog kojih je prozvan Srpski Džek Trbosek. On uporno traži izručenje Srbiji, uz obrazložen­je da je spreman da svedoči na sudu i da se „sazna istina“. U međuvremen­u, podneo je tužbu za nehumane uslove u zatvoru.

Ovaj dželat sa severa Bačke sa svojim eskadronom smrti krvavi pir je započeo u januaru 1994, a svi zločini su počinjeni iz koristolju­blja. Među ubijenima je bilo i dece, iako Magda tvrdi da „gde je on bio, deca su ostajala“. Tačan broj žrtava nikad nije utvrđen, ali mediji navode da ih je bilo 14.

U međuvremen­u, u zatvoru je postao slikar i dobar kuvar. Kako je „Alo!“ekskluzivn­o objavio, naslikao je na stotine slika, a među njima uglavnom dominiraju gole žene i konji! Njegov advokat Slavko Petrić rekao je ranije za naš list da je Magda ostao „čvrst u odbrani“da nije počinio zlodela za koja je osuđen.

- Ukoliko bi on po konvenciji o transferu osuđenih lica bio izručen matičnoj državi Srbiji, imao bi pravo na ponovljeno suđenje jer mu je suđeno u odsustvu. Protiv njega nikad nije sproveden krivični postupak u tadašnjoj Jugoslavij­i i Srbiji. Ukoliko bi njegova molba na osnovu te konvencije da služi kaznu u Srbiji bila usvojena, imao bi pravo na obnovu procesa - kazao nam je

ranije Petrić. D. Ć.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia