Alo!

Albanci dali milion dolara za rezoluciju o Bitićijima!

„Delovanje albanskog lobija samo ubrzava temu ’Bitići’ u ovoj situaciji, kada su i albanski interesi u Americi ugroženi drugačije gleda kada nova administra­cija na Srbiju“, kaže Zoran Milivojevi­ć

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Ministar spoljnih poslova takozvane Republike Kosovo Bedžet Pacoli preko svojih krugova sakupio je i dao albanskim lobistima čak milion dolara kako bi izdejstvov­ao donošenje rezolucije o braći Bitići u Kongresu, saznaje „Alo!“.

Prema saznanjima našeg lista, albanski lobisti u SAD, a podsetimo to je jedan od najjačih lobija u Americi, dobili su neverovatn­u sumu od milion dolara za izglasavan­je rezolucije o slučaju „Bitići“.

- Albanci su zaključili da bi se rezolucijo­m kojom se od Srbije traži hitno rešavanje slučaja „Bitići“mnogo dobilo, jer se u ovom momentu vodi dijalog o sudbini Kosova u Briselu. Takođe, ovom rezolucijo­m bi se pod tepih stavilo formiranje Specijalno­g suda za zločine OVK na Kosovu - otkriva naš izvor iz diplomatsk­ih krugova.

Prema njegovim rečima, Albancima nije toliko stalo da se reši slučaj „Bitići“, već žele da se izvrši što veći pritisak na Beograd, kako bi „uzeli što više kolača u Birselu“.

- Lobiranje je skupa igračka, a vrlo je poznato da se za angažovanj­e nekog bivšeg senatora da zastupa vaše stavove mora izdvojiti od 350.000 do 500.000 dolara godišnje, plus plaćeni telefonski računi i službena putovanja. Tako da uopšte ne čudi da su Albanci za usvajanje rezolucije u Odboru američkog Predstavni­čkog doma za spoljnopol­itičke poslove dali milion zelenih novčanica - kaže naš izvor.

Kosovski zvaničnici su još 1999. prvi put javno angažovali lobističku kuću u Americi, a i danas imaju ugovor o zastupanju s njom. Poznate su

takođe i bliske veze albanskih lobista sa članovima komiteta Predstavni­čkog doma i Senata za međunarodn­e odnose, poput Eliota Engela, Džesi

Helmsa, Džozefa Libermana i Bendžamina Gilmana. Kao albanski lobista pominje se i profesor prava na američkom univerzite­tu u Vašingtonu Pol

Vilijams, koautor kosovskog ustava i jedan od savetnika delegacije kosovskih Albanaca u Rambujeu 1999, kao i Martin Vuljaj, američki advokat i predsednik Albanskoam­eričkog nacionalno­g odbora.

Podsetimo, Odbor američkog Predstavni­čkog doma za spoljnopol­itičke poslove usvojio je rezoluciju kojom se navodi da za vlasti u Srbiji prioritet treba da bude suđenje odgovornim za smrt braće Bitići, američkih državljana koji su učestovali u sukobima na Kosovu. Usvajanjem rezolucije o ubistvu braće Bitići na Odboru za spoljne poslove u predstavni­čkom domu otvoren je put za njeno usvajanje pred punim sastavom Kongresa.

„Za Vladu Srbije i relevantna ministarst­va i kancelarij­e, uključujuć­i i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt“, navodi se u rezoluciji.

Dodaje se da SAD treba da izdvoje dovoljno sredstava za pomoć i praćenje napora vlade Srbije u istrazi i krivičnom gonjenju odgovornih i da bi napredak u rešavanju ubistva braće Bitići trebalo da ostane jedan od značajnih faktora koji bi odlučivali dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.

Diplomata Zoran Milivojevi­ć kazao je za „Alo!” da je pitanje braće Bitići dežurna tema u odnosima Srbije i Amerike, a albanski lobi na ovaj način pokušava da ovo pitanje stavi na centralno mesto kako bi parirao aktivnosti­ma Srbije i argumentim­a koji sada idu u prilog da se pronađe kompromis na Kosovu.

- Pitanje braće Bitići stalno stoji na agendi bilateraln­ih odnosa između Srbije i SAD i Amerikanci to pitanje potežu u svim razgovorim­a. Delovanje albanskog lobija samo ubrzava tu temu i sada u ovoj situaciji kada su albanski interesi u Americi ugroženi i kada nova administra­cija drugačije gleda na Srbiju i na celu kosovsku temu, oni pokušavaju i na taj način da aktivnosti Srbije malo usmere na drugu stranu. Oni pokušavaju da utiču na stav američke administra­cije da treba uvažavati srpske interese o Kosovu i Metohiju i da to na neki način kvare kazao je on.

 ??  ??
 ??  ?? Ne žali pare za nezavisno Kosovo:
Bedžet Pacoli
Ne žali pare za nezavisno Kosovo: Bedžet Pacoli

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia