Alo!

Amfilohije ruši patrijarha Irineja ZBOG KOSOVA!?

- Piše: P. OBRADOVIĆ redakcija@alo.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sprema udar na patrijarha Irineja zbog Kosova, saznaje „Alo!“.

Prema saznanjima našeg lista, mitropolit Amfilohije javno se oglušio na naredbu patrijarha Irineja, koja je glasila da sveštena lica i vladike SPC ne izlaze više u javnost sa svojim stavovima o Kosovu nakon usvojene deklaracij­e Crkve o KIM. On je time ušao u otvoren sukob sa patrijarho­m, a nije ne moguće i da se održi vanredni Sabor SPC zbog ovog sukoba.

- Amfilohije je svojim izrečenim stavovima na Vidovdan u Gračanici poslao jasnu poruku patrijarhu Irineju i rekao šta misli o njegovoj preporuci da vladike više ne govore o Kosovu nakon donesene zajedničke deklaracij­e o KIM. Ko zna šta će se iz toga izroditi. Poznato je da je Amfilohije­va struja odavno želela da se organizuje vanredni Sabor na kojem će se raspravlja­ti i o sudbini patrijarha, te nije nemoguće da se to sada i dogodi - kaže naš izvor iz vrha SPC.

Prema njegovim rečima, Amfilohije je ubeđen da mu niko ništa ne može u Crkvi, pa se zato tako i ponaša.

- Oko sebe je okupio ugledne vladike, a i one umirovljen­e, pa sada misli da je uhvatio boga za bradu

- kaže nam naš izvor.

Verski analitičar Draško Đenović kaže za „Alo!“da je patrijarh zabranu iznošenja stavova o Kosovu izrekao vladikama jer mu je najverovat­nije dosta praznih priča.

- Svima su puna usta Kosova, a niko ništa ne preduzima. Najlakše je govoriti o Kosovu iz Beograda i Crne Gore. Amfilohije iz Podgorice brani Kosovo, a iz Ohrida ubira novac. Neka ide na Kosovo i tamo živi sa narodom, pa tako uradi nešto za Crkvu, a ne ovako. On je državljani­n Crne Gore i neka prvo počisti u svom dvorištu i mitropolij­i - rekao je Đenović i dodao da nije tajna da je mitropolit Amfilohije moćan, kao i da voli politiku.

- Znate, on se za vreme Vlade Vojislava Koštunice ponašao kao premijer - rekao je Đenović i istakao da veruje da će patrijarh Irinej da oćuti na ove napade. - Svašta može da se desi, možda se i na nekom Saboru pokrene pitanje poslušnost­i, ali verujem da će Irinej ipak da ućuti - kaže on.

„Amfilohije voli politiku i nije čudo da se sukobio sa patrijarho­m. Očekujem da će Irinej i ovoga puta da oćuti“, kaže Đenović

 ??  ?? Ponedeljak, 2. jul 2018.
Ponedeljak, 2. jul 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia