Alo!

Prvi put s detetom u avionu!

-

Ne dopustite da se vaše putovanje s malom bebom pretvori u noćnu moru, pa osigurajte sebi i svojoj bebi bezbrižan put. Iako ne možete u potpunosti kontrolisa­ti ono što se događa tokom leta možete planirati unapred. Ono što je najvažnije, morate dobro razmisliti o detetovom temperamen­tu - šta ga smiruje? Možda vam mi možemo pomoći s nekoliko saveta o tome na šta treba da pazite dok putujete s bebom avionom.

Rezervišit­e mudro

Ako vaše dete ima redovan raspored spavanja, rezervišit­e svoj let tokom njegovog vremena kada drema ili spava. Najbolje vreme je ono kada vaša beba spava, a uz malo sreće prespavaće ceo let. Uz mleko pre poletanja, veće su šanse da će beba zaspati. A ako tokom leta morate i presedati, i ako imate priliku, izaberite više vremena između presedanja. Na primer, ponuđeno vam je između dva leta, vremenski period od 30 minuta i 90 minuta. Uzmite 90 minuta, jer vam je potrebno više vremena da promenite detetu pelene, nahranite ga, kupite grickalice, poigrate se malo s njim.

Nosite sa sobom rodni list

U slučajima da ljudi mogu vaše dete zameniti za dvogodišnj­aka, a vi nemate sa sobom dokument kojim ćete potkrepiti da dete ima manje godina, moraćete verovatno platiti mesto za njega, a aero-kompanija će biti vrlo srećna da vam uruči račun. Kada se radi o kartama za dete do dve godine, cena karte razlikuje se od kompanije do kompanije; kod nekih ćete platiti paušal, kod nekih 10 odsto cene karte s uključenom aerodromsk­a taksa, dok vam neke firme uračunavaj­u 10 odsto cene karte za odrasle plus takse.

Napunite torbu

Iako je obično količina vode ili sokova u ručnom prtljagu ograničena, odnosno zabranjena zbog sigurnosni­h razloga, putujete li s malim detetom, imate pravo poneti određene bočice sa sobom. Pod uslovom da unapred prijavite kontroli na ulazu, u avion možete uneti više posuda s mlekom, gotovu hranu, lekove. Vazduh u avionu je dosta suv i roditelji i iz tog razloga treba da pripaze da dete dobije dosta tečnosti. Za bebu svakako još ponesite ćebence, pelene, vlažne maramice, cuclu.

Zabava

Ako će vam dete tokom leta biti budno, sa sobom ponesite

spavanja, Ako vaše dete ima redovan dnevni raspored

vremena kada spava rezervišit­e svoj let tokom njegovog

nekoliko novih igračka, a ako je vaše dete starije, paketi pereca i mali paketi grickalica će ga zabaviti. Ostavite kod kuće igračke koje proizvode buku, jer će vama i ostalim putnicima nakon sat vremena postati iritantno i dovešćete sebe u nervoznu situaciju.

Sedenje

Ako u avion ide i mala beba, ne znači nužno da ona ima sedište, jer ste verovatno dobili gratis kartu zbog dobnih ograničenj­a. Bebe, prema pravilu, sede u krilu roditelja, jer za njih nije plaćena karta i nema svoje mesto.

Puno je lakše kad je put kratak ili kad putuju oba roditelja, jer se onda menjaju, ali postoje stvari koje olakšavaju i takav put ka daljim destinacij­ama ili ako putujete sami s bebom. Ponesite sa sobom sedište za auto ako treba, ali ne stavljajte dete na pod ispod sedišta ili u predeo za prtljag iznad sebe! Iako vam to možda zvuči suludo, bilo je i takvih slučajeva. Dete na tim mestima nije sigurno jer i najmanja turbulenci­ja može završiti tragično.

Sprijatelj­ite se

Budite dodatno ljubazni prema članovima posade koje ćete susresti. Kada se ukrcavate na avion, upoznajte se sa stjuardesa­ma, uzmite detetovu ruku i mahnite im, nasmešite se. Stjuardese su većinom vrlo ljubazne i one će tokom leta biti vaši saveznici u održavanju mira. One će vam zagrejati flašice, doneti dodatnu ćebad, samo im recite što vam treba.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia