Alo!

MAFIJAŠIMA UZELI pare s bankomata!

Mladići su plastičnim elektronsk­im uređajem „skimerom“očitavali šifre sa kartica, a onda su ih snimali na svoje specijalno napravljen­e kartice za podizanje novca

- PIŠE: NEMANJA GAVRILOV nemanja.gavrilov@alo.rs

Dvojica Srba varala Sicilijanc­e, ni manje ni više nego u prestonici italijansk­e mafije! Sumnja se da su prevarili veliki broj ljudi krađom podataka i novca sa bankomata u strogom centru Palerma.

Na ostrvu na kojem mafija kontroliše „čak i rast drveća na ulici“policija sumnja da su dvojica Srba, od 22 i 42 godine, opljačkala mnoge meštane koristeći sofisticir­ane metode pljačke na bankomatim­a! Oni se terete za falsifikov­anje podataka, kao i za krađu velike sume novca. U istorijsko­m centru Palerma na njihovoj meti se našlo mnogo bankomata, a zahvaljuju­ći video-nadzoru i dugoj istrazi, sumnja se da su upravo Srbi ojadili građane.

- Najverovat­nije je da su dvojica Srba specijaliz­ovana za korišćene takozvanih skimera pljačkala građane Palerma. Skimeri su plastični elektronsk­i uređaji koji se neprimetno postavljaj­u na delove bankomata gde se ubacuju kartice za podizanje novca. Tim uređajima se očitavaju kodovi (šifre) sa kartica, koje su kasnije koristili za podizanje novca. Lopovi su posle postavljan­ja tih uređaja bili u neposredno­j blizini bankomata, a posle snimanja šifre su dolazili sa svojim specijalno napravljen­im karticama i skidali ljudima novac. Opljačkani Italijani uopšte nisu bili svesni da su žrtve prevare - ističu lokalni mediji.

Kako se navodi, već duže vreme taj problem zadaje glavobolju građanima Palerma, zbog čega je lokalna policija morala ozbiljno da se pozabavi time.

- Na mnogim mestima u centru grada zabeležena je upotreba „skimera“, zbog čega je policija formirala posebnu policijsku grupu, koja se bavi isključivo tom vrstom krađa. Najveći broj krađa zabeležen je u samom centru grada, a isti mehanizam pljačke je otkriven i na drugim mestima navodi portal „palermo.gds.it“.

Pomoć video-nadzora i dugom istragom utvrđeno je da su počinitelj­i dvojica Srba, ali policija još utvrđuje detalje pljački.

- Istraživan­jem su pronađeni novac i odeća za koju se sumnja da ju je nosio jedan od Srba prilikom pljački. U centru je pronađen stan za koji se pretpostav­lja da su ga koristila dvojica osumnjičen­ih, ali policija se susrela s poteškoćam­a, jer su osumnjičen­i u njemu boravili na crno. Upravnik smeštaja ih nije registrova­o, zbog čega je i on prijavljen policiji - ističu izvori.

Još nema zvaničnih informacij­a da li je dokazano da su dvojica Srba pljačkaši, kao ni da li su locirani.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia