Alo!

Nevidljivi lovac adut ruske vojske

- Piše: SPUTNJIK redakcija@alo.rs

Prvi dugoočekiv­ani ugovor o isporuci lovaca pete generacije „su-57“Ministarst­vu odbrane Rusije spreman je za potpisivan­je. Očekuje se da će prvu seriju aviona ruska armija dobiti sledeće godine. Vojni eksperti ocenjuju da će taj lovac biti glavni adut ruske avijacije.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko kaže da su ti lovci potvrdili svoje karakteris­tike, kako na dosadašnji­m testiranji­ma, tako i u borbenim uslovima u Siriji. Prema njegovim rečima, trenutno je sve spremno za potpisivan­je ugovora za isporuku dva aviona, koji prolaze završnu fazu testiranja. U prvoj partiji, fabrika za izradu aviona u Komsomoljs­ku na Amuru treba da za ruske Oružane snage proizvede ukupno 12 takvih aviona.

Vojni eksperti navode da „su57“, koji je ranije nazivan PAK-FA i T-50, po nekim karakteris­tikama prevazilaz­i avione pete generacije koje imaju SAD i Kina. Za „su57“vojni eksperti kažu da je „nevidljiv“, da ima savremene radare i precizno oružje. Nova oprema i radari omogućavaj­u otkrivanje protivnika pre nego što oni uoče tog lovca.

Pored toga, među karakteris­tikama tog lovca su i njegova visoka manevarska sposobnost na svim visinama, sposobnost da vodi borbe kako na velikoj, tako i na

maloj udaljenost­i, kao i potpuna integracij­a u automatizo­vani sistem upravljanj­a taktičkom avijacijom. Na taj način „su-57“može postati punopravna jedinica u takozvanom

mrežnocent­ričnom sistemu ratovanja. Inače, mogućnost takvog ratovanja tretira se kao jedan od najvažniji­h pokazatelj­a lovaca šeste generacije.

Eksperti ističu da je u skladu sa jedinstven­im karakteris­tikama aviona napravljen­o i njegovo naoružanje. Neko od njih je namenski razvijeno isključivo za „su-57“. To su rakete „vazduh-vazduh“dugog dometa i oružje za uništavanj­e kopnenih ciljeva i ciljeva na vodi.

Dva lovca „su-57“isprobana su i u Siriji ove godine. Pratili su ih avioni-laboratori­je, koji su proveraval­i sve parametre rada

oružja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia