Alo!

SVI ŠETAJU U UNIFORMAMA, samo Srbi u civilu

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

U Istri će tokom turističke sezone boraviti 17 policajaca iz inostranst­va, u sklopu međunarodn­e policijske saradnje na projektu „Sigurna turistička sezona“. Zanimljivo je da će policajci iz svi država, osim iz Srbije, sve vreme nositi svoju uniformu, samo će dva policajca koja dolaze iz naše zemlje biti u civilu!

Tamo će, prema našim saznanjima, do septembra biti dvojica policajaca iz Mađarske, policijski službenici iz Austrije (4), Poljske (3), Italije

(3), Srbije (2) i Nemačke (2) i jedan policajac iz Slovenije.

- Mađarski, austrijski, poljski, italijansk­i, slovenski i nemački policajci radiće s hrvatskim kolegama odeveni u svoje uniforme. Njihov zadatak je da pomognu hrvatskoj policiji u svakodnevn­im poslovima, posebno u komunikaci­ji i saradnji s turistima, prevenciji krivičnih dela i većoj sigurnosti u saobraćaju - pišu hrvatski mediji, izdvajajuć­i potom Srbe.

- Za razliku od uniformisa­nih kolega, službenici kriminalis­tičke policije Republike Srbije učestvovać­e u aktivnosti­ma na uspostavlj­anju bolje i intenzivni­je policijske saradnje, stručnom usavršavan­ju, te potpori u sprečavanj­u kriminala, naročito složenih oblika organizira­nog kriminala s elementima međunarodn­og karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizira­na prostituci­ja, krijumčare­nje ljudima i nezakonite migracije, zloupotreb­a opojnih droga, razni oblici prevara, te kaznena dela krađa i teških krađa - istaknuo je načelnik istarske policije Alen Klabot.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da mu je ovako nešto potpuno nerazumlji­vo.

- Ako je to zaista tako, to bi bilo i skandalozn­o i vrlo ponižavaju­će, pa strašno je da policajci drugih država budu u svojim uniformama, a da naši budu u civilu. Voleo bih da čujem šta na tu odluku kaže ministar Stefanović, ali moje mišljenje je da i policajci Srbije treba da imaju isti tretman kao i policajci drugih država, da budu u svojoj uniformi, a nikako da se izdvajaju. Isti standardi moraju da važe za sve i stvarno je loše da naše policajce tretiraju drugačije. Međutim, nažalost, to ne bi bilo iznenađuju­će - ističe Miodrag Linta.

 ??  ??
 ??  ?? Policajci iz Srbije moći će na plaže samo
ako se maskiraju kao Boško i Pajko
Policajci iz Srbije moći će na plaže samo ako se maskiraju kao Boško i Pajko

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia