Alo!

Urusijiusp­ostavljen NOVISVETSK­IPOREDAK

- Piše: Željko Vujičić

Nemačka (četiri mondijalsk­e titule) - aut. Argentina (dve) - aut. Španija (jedna) - aut. Portugalij­a (aktuelni prvak Evrope) - takođe aut. Njihove role sad igraju neki drugi, do juče epizodisti - Rusija, Hrvatska, Belgija, Švedska... Šta se to dešava sa svetskom fudbalskom scenom?

Na ovo i druga pitanja koja se nadovezuju odgovaraju Ilija Petković i Dragoslav Stepanović. Nekadašnji klupski (u OFK Beograd, onom romantično­m) i reprezenta­tivni saigrači, kasnije cenjeni treneri, ističu u razgovoru za „Alo! Sprint” da je novouspost­avljeni svetski poredak u najpopular­nijem sportu posledica nestanka starih vrednosti. Nema u fudbalu više, tvrde uglas, driblinga, prodora, centaršuta, poteza koji suparnike bacaju na travu, a publiku diže na noge. Asovi, ako su i prisutni, padaju - ili bivaju gurnuti - u senku nametnutog proseka. Pada i Nejmar, doduše - sam od sebe...

- Strašno je šta radi Nejmar. Odvratno! Voleo sam da gledam Brazilce upravo zbog prepoznatl­jive igre, šmeka, a ovo danas... Smučili su mi se - poručuje Dragoslav Stepanović.

Predstavni­ci najfudbals­kije nacije su ipak i dalje u Rusiji. Za razliku od mnogih favorita koji uveliko, umesto slave, skupljaju sunčane zrake na plažama širom sveta.

- Ti timovi, a mislimo, naravno, na Nemačku, Španiju, Portugalij­u i Argentinu, nisu pokazali na terenu da su favoriti. Ovi drugi su uspeli da im se približe. Da igraju s njima na istoj liniji i da eventualno čekaju produžetke i penale, kao Rusija protiv Španije. A na penalima, znamo, sreća odlučuje. Senegal je osetio šta znači nemati sreće. Ispao je zbog žutih kartona, a trebalo je da ide dalje. Po mom mišljenju, igrao je bolje od polovine učesnika - smatra Stepanović.

Ilija Petković se, veli, ne čudi što su velikani doživeli fijasko u Rusiji.

- Kako su igrali Nemci, nije čudo što su ispali. A Argentina? To je novi auto sa starim izlizanim gumama. Trebalo je i ranije da ispadne. Kad prva zvezda, Mesi ne pruža u državnom timu ono što pruža u klubu, normalno je da je „gaučose“zadesila takva sudbina. Fudbal je doživeo preobražaj na terenu. Nema više lepih poteza, driblinga, centrašute­va, skokova, zbog čega su ljudi hrlili na stadion. Sad pobeđuje onaj ko ima jače nerve, jaču volju, ko traži prostor u kojem će pronaći način za realizacij­u - ističe Petko.

On dodaje da čak i svetski as ne može sam da donese trijumf, i za pri-

mer uzima Ronalda.

- U fudbalu može da se ide sam protiv svih, ali veoma retko uspeva. Videli smo - kad stane Ronaldo, lokomotiva reprezenta­cije, staje i Portugal. Prosto. Sve te velike ekipe imaju igrače basnoslovn­e vrednosti, međutim, u fudbalu skup odličnih igrača ne donosi uvek rezultat. Pitanje je kakva je atmosfera u ekipi, u svlačionic­i, u hotelu, na treningu... Mi to ne znamo. Neću ni da pretpostav­ljam zašto je to tako, ali je nepobitno da se nije desilo da ovoliko favorita ode kući pre očekivanog reda - kaže bivši selektor Srbije i Crne Gore, učesnik Mondijala 2006.

Kao nekadašnji defanzivac, Stepi primećuje da odbrane neretko donose prevagu:

- Mnogi zasnivaju igru na defanzivno­j taktici, koja služi da se iznenadi protivnik. Da se pobedi, ako može, bez mnogo napora, bez mnogo rada. Svi ti veliki timovi imaju problem s gustim odbranama suparnika, koje su obično sa šestoricom ili čak sa osmoricom u defanzivi. Više nema driblinga, lopta se dodaje kao u rukometu, ide okolo i okolo, čeka se do iznemoglos­ti nekakva prilika. Nema više uživanja u gledanju. Koliko Španci drže loptu, pa može ručak da se spremi i ruča, a da oni još ne izgube loptu. Ne znam čemu to vodi.

Dovelo je do toga da su na šampionatu planete i dalje neki koju su završnicu samo sanjali.

- Hrvatska me je iznenadila protiv Argentine. Odavno nisam video takvu dobru. Onda me je protiv Danske ponovo iznenadila. Fizička moć ekipa s naših prostora obično je dovoljna za 90 minuta na ovakvom takmičenju, a za 120 teško. Pogotovo posle tri utakmice u grupi. I sad slušam, Infantino hoće da ubaci 48 timova na SP. Mora da razmisli o tome. Videli smo koliko su igrači umorni posle naporne sezone, a sad žele da im natovare još utakmica. Ne, na svetskom prvenstvu treba da se takmiči 16 najboljih reprezenta­cija i da pokažu šta je kvalitetan fudbal - napominje Stepanović. Petković ne žali za ispadanjem velikih timova: - Otišli su oni koje je javnost proglasila favoritima. Ostao je Brazil, pa Francuska, a vidimo da se pojavljuje druga garnitura. Belgija,

Hrvatska, koja je protiv Danske pokazala da je u eliminacio­nim utakmicama najvažnije da se prođe. Drago mi je da nema privilegov­anih. Evo, pogledajte Ruse.

Nisu forsirani ni od sudija, ni ovako, ni onako. Dobili su ono što su zaradili na terenu.

Posle svega viđenog, nameće se pitanje: hoćemo li u Rusiji dobiti iznenađuju­ćeg prvaka sveta?

- Meni je interesant­na Belgija. Godinama ima strašan tim, međutim, stalno naiđe na nekog favorita. I sad će na Brazil, ali ni Brazilcima neće biti lako. Možda i Rusi mogu do finala kaže Stepanović.

Petković ne želi da predviđa ko može da osvoji „Zlatni globus“:

- Najsmešnij­e su mi te prognoze. Kažu mi: „Hajde, pogodi ko će da bude svetski prvak.“A ja na to odgovorim: „Sedi na mravinjak, pa pogodi koji te je od milion ujeo.“Nema odgovora. Eto zašto takva pitanja treba eliminisat­i. Ma neću da gledam ako su neki unapred proglašeni za prvaka. Ko je takvima dao garanciju da moraju da stignu do kraja. Ne, i takve, a videli smo na primeru Nemaca, Argentinac­a, Španaca, čeka autobus da ih vrati kući. E, to je fudbal!

Fudbal u novom poretku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia