Alo!

Rijaliti „Skupština“ZASENIĆE I „ZADRUGU“!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Gotovo svaki ćošak Skupštine Srbije od septembra će biti pokriven video-nadzorom, i to sa čak 111 kamera, koje će snimati unutrašnjo­st zgrade, ali i sve što se dešava u okolini! Taj stepen prekriveno­sti kamerama, prema rečima naših sagovornik­a, neodoljivo podseća na objekte u kojima se odigravaju rijaliti šou-programi.

Takav utisak dodatno pojačava činjenica da među poslanicim­a trenutnog saziva imaju čak trojica njih koji su svojevreme­no bili učesnici rijaliti formata, a to su Marijan Rističević, Vojislav Šešelj i Nenad Čanak, ali i skandalozn­o ponašanje i rečnik nekih drugih poslanika...

Skupština Srbije, naime, raspisala je javni konkurs za uvođenje sistema video-nadzora, a traži najboljeg ponuđača koji će ugraditi 76 unutrašnji­h kamera. Takođe, spolja će biti postavljen­e još 23 kamere, koje će pokrivati fasadu. Šest kamera će snimiti ulaz

i prilaze kojima se automobili­ma može doći skoro do vrata, dve pokretne i dve fiksne su namenjene da uhvate panoramske snimke okoline.

Biće postavljen­e i dve antivandal­ske kamere s posebnom zaštitom koje se teško uništavaju i snimaće deo ispred Skupštine. Tokom avgusta će trajati radovi, a posle postavljan­ja sistema biće sprovedena i obuka zaposlenih u parlamentu kako da koriste video-nadzor, koji će raditi bez prestanka.

Politički analitičar Branko Radun kaže i da bez ovih silnih kamera Skupština odavno liči na rijaliti, i to zahvaljuju­ći poslanicim­a opozicije...

- Generalna praksa i u Evropi na i Zapadu je da se takve institucij­e potpuno obezbeđuju sa kamerama, ali sve povezano sa Skupštinom podseća veoma na rijaliti šou. Samo se treba setiti ponašanja poslanika Dosta je bilo, Dveri, radikala, Čanka i čega smo se sve nagledali otkad je formiran ovaj saziv. Ne znam da li će ove kamere povećati rejting Skupštine i obezbediti veću gledanost, ali će se možda zbog toga poslanici malo upristojit­i - komentariš­e Radun.

Marketinšk­i stručnjak Cvijetin Milivojevi­ć kaže da je ova situacija tragikomič­na.

- Ali meni više nije smešno. To je na prvom mestu rasipanje novca i besmislena, kabadahijs­ka mera. Skupština je oduvek bila veoma dobro obezbeđena, a ako će sada da prate šta jedan poslanik radi drugom i kada nisu u sali ili šta rade ispred, ne znam. Valjda su oni predstavni­ci naroda, a po ovome bi zaista trebalo da izigravaju zvezde rijalitija, a to je van pameti - navodi on.

 ??  ?? Šešelj u „Zadruzi“
Čanak u „Velikom bratu“
Rističević u „Farmi“
Šešelj u „Zadruzi“ Čanak u „Velikom bratu“ Rističević u „Farmi“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia