Alo!

Vladike se tu i za bradu vuk

Vladika Atanasije je nasrnuo na Filareta, čupao mu bradu i udarao ga

- Piše: P. OBRADOVIĆ redakcija@alo.rs

Srpsku pravoslavn­u crkvu potresa novi skandal, a to je fizički obračun episkopa mileševsko­g Atanasija (Rakite) i umirovljen­og episkopa Filareta, otkriva „Alo!“.

Kako saznaje naš list, u manastiru Dubnica kod Nove Varoši, gde prema odluci episkopa Atanasija boravi umirovljen­i vladika Filaret, došlo je do prave tuče i to naočigled sveštenstv­a u konaku manastira.

- Tuča se dogodila u ponedeljak, 2. jula, u 17 sati, pred večernju službu u manastiru. Vladika Atanasije je nasrnuo na Filareta, čupao ga za bradu i udarao. Vladika Filaret se nije branio, samo je dozivao pomoć i vikao: „Joj, šta mi radi. Zovite policiju“. Nakon što je uspeo da se otrgne iz ruku vladike Atanasija, Filaret je istrčao iz konaka i pobegao ka manastiru, a vladika Atanasije Rakita je za njim uzvikivao: „Napolje iz moje eparhije! Napolje!“- otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima, vladike iz klinča rastavili su

đakon i sveštenik (imena poznata redakciji).

Iz okruženja vladike Filareta su za „Alo!“potvrdili da je do sukoba došlo, ali nam nisu želeli da otkrivaju detalje. Vladika Filaret do zaključenj­a broja nije odgovarao na naše pozive.

Zaista čudi što je do ovoga sukoba došlo jer je vladika Atanasije dozvolio umirovljen­om Filaretu da boravi u njegovoj eparhiji i dao mu smeštaj. Filaret je zbog tog postupka na sva zvona hvalio Rakitu i govorio za njega da je divan.

Međutim, kako saznajemo, početak sukoba dvojice episkopa može se tražiti u otvorenom negodovanj­u Filareta na odluku episkopa Atanasija da na proslavi 800 godina

crkve u Mileševi skače udalj. Filaret je otvoreno govorio da takvo ponašanje ne priliči jednom episkopu SPC.

Verski analitičar Draško Đenović kaže za „Alo!“da ima informacij­u da je došlo do fizičkog obračuna dvojice episkopa.

- Čuo sam da se to dogodilo. Mislim da je to zbog toga što je episkop Atanasije malo ljubomoran što vladiku Filareta narod voli i doživljava ga kao svog, a Rakita je akademski vladika - kaže on.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia