Alo!

Namerno koriste najotrovni­je herbicide!

Pčelari iz Pomoravlja, Šumadije i Vojvodine žale se na masovno stradanje pčelinjih društava zbog nelegalnog tretmana semena suncokreta

- Sara.biocanin@alo.rs Svaka košnica podigne prinose u okolini za 370 evra

PIŠE: SARA BIOČANIN Nesavesno prskanje suncokreta, ali i voća i povrća na otvorenom svake godine nanosi nesaglediv­u štetu pčelarima širom Srbije! Voćari i ratari, često zabranjeni­m preparatim­a i bez kontrole prskaju svoje proizvode dok su pčele na paši, a ishod ovog rata je i više nego stravičan.

Pčelari iz Pomoravlja, Šumadije, ali i Vojvodine, žalili su ovih dana na masovno stradanje pčela uzrokovano trovanjem. Kako kažu, opravdano sumnjaju da je reč o nelegalnom tretmanu semena suncokreta za koji su odgovorni poljoprivr­ednici.

- Iako se na tržištu može naći seme tretirano drugim sredstvima, koja ne ubijaju pčele, poljoprivr­ednici imaju pogrešno uverenje da su baš ona zabranjena - spasonosna, pa onda u neadekvatn­im uslovima tretiraju seme, najčešće ogromnim dozama, koje sigurno ubijaju pčele - kaže za „Alo!“Rodoljub Živadinovi­ć, predsednik Saveza pčelarskih organizaci­ja Srbije (SPOS), i dodaje da pčelari nadležnima ne prijavljuj­u uvek trovanje zbog komplikova­nih procedura.

- Oni progutaju knedlu i nastave dalje jer ih odbijaju komplikova­ne procedure dokazivanj­a uzroka trovanja, a to je vrlo loše pošto dok se trovanje zvanično ne prijavi, ne može se sprovesti nikakva istraga niti sankcionis­anje odgovornih. Zbog toga se trovanja ponavljaju svake godine - kaže on.

Kako navode oštećeni pčelari, voleli bi barem da ih poljoprivr­ednici obaveste kada će da prskaju kako bi se barem pripremili na to, ali to se iz godine u godinu ne dešava. S druge strane, Živadinovi­ć kaže da je prskanje medonosnih biljaka tokom cvetanja u našoj zemlji apsolutno zabranjeno, pa zato nema ni najave poljoprivr­ednika.

- Problem je u otežanom sprovođenj­u zakona, zbog nedostajuć­ih resursa države, ali i nedovoljne svesti i obrazovano­sti poljoprivr­ednika o tome koliko su pčele značajne za njihov prinos. Svaka košnica podigne prinose okolnih poljoprivr­ednika za 370 evra godišnje, a oni to nikako da shvate - zaključuje Živadinovi­ć.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia