Alo!

Paroh i hodža žive kao braća u istom dvorištu

- Piše: B. A. redakcija@alo.rs

U Uroševcu, gradu na Kosovu i Metohiji, postoji jedinstven primer poštovanja, suživota, dobrih komšijskih odnosa, ali i bogobojazn­osti. U istom dvorištu, tik jedna uz drugu, smeštene su Crkva Svetog cara Uroša i džamija, u kojoj službuju pop Trajko Vlajković i hodža Naser Kosumi. Na istom prostoru, u istoj avliji, svakog dana zajedno, Trajko u mantiji, a Naser s ahmedijom na glavi.

- Bogu jednom, istom, služimo, i nemamo razloga da se odvajamo i da okrećemo glavu jedan od drugog. Pomažemo se koliko možemo, nema dana da ne sednemo i ne porazgovar­amo. Tu smo gde smo - kaže Kosumi, koji za Trajka kaže da je dobar komšija i kolega.

Sveštenik Trajko Vlajković (26), uroševački paroh, već tri godine službuje u Crkvi Svetog cara Uroša u ovom gradu. Sa suprugom Aleksandro­m (24) i ćerkicama trogodišnj­om Sarom i jednogodiš­njom Sofijom predstavlj­a jedine Srbe u gradu i okolini.

- Ove dve bogomolje ponosne su jedna na drugu. Ne postoji rivalstvo o tome koja je izgrađena pre, koja je veća, koja je bolja, koja je lepša. To nije što Bog želi, već Bogu je bitno ko je dobar, a ko je loš, zapravo manje dobar, jer ne postoji loš. Zid kojeg ste videli napolje nismo postavili

ni ja ni Naser - rekao je pop Vlajković, govoreći o zidiću čiji je cilj nekada bio da odvoji dve bogomolje.

Uroševac je jedan od retkih gradova u svetu u kojem su na istom prostoru i džamija i pravoslavn­a crkva. To je, kažu naši sagovornic­i, svojevrsta­n spomenik.

- Uroševac ima spomenik, koji je retkost u svetu, na primer, ima crkvu i džamiju u istom dvorištu. Ne znam kada su izgrađeni objekti, prošlo je dosta vremena. Pošto su u istom dvorištu, prema mom mišljenju, ne treba da budu odvojeni, bolje bi bilo da nema prepreka - rekao je hodža Kosumi, koji je dodao da bi i taj zid, metar visine, a izgrađen u prošlosti, trebalo srušiti kako bi džamija i crkva bile još bliže.

- Bilo bi dobro da, ne samo ja sa Vlajkoviće­m, i drugi vernici da imaju dobre odnose,

da jedni sa drugima

razmenjuju mišljenja i da budu bliži jedni drugima - rekao je hodža Kosumi, koji nam je otkrio da sa svešteniko­m Vlajkoviće­m ovih dana najčešće razgovara o religiji i Svetskom prvenstvu u fudbalu.

- Ne pričamo o politici i političkim porukama koje smo imali priliku da vidimo na tom takmičenju, mi pričamo o driblinzim­a, golovima, fintama... Eto, tako se mi družimo i sarađujemo - kaže otac Trajko Vlajković.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia