Alo!

Prevaru odao detalj

ISPOVEST BEOGRAĐANI­NA KOJI JE ZA DLAKU IZBEGAO ZAMKU NA INTERNETU

- Piše: KONČITA PJEVIĆ koncita.pjevic@alo.rs

Džeparenje, krađa delova ili automobila, prevare... samo su neki od načina otimačine u današnje vreme. Pojavom sajbertehn­ologije, interneta i društvenih mreža, stvorio se prostor i za takozvani visokotehn­ološki kriminal.

Svima su već odavno poznati mejlovi u kojima nas obaveštava­ju da smo dobili nasledstvo i da je samo potrebno da „uplatimo određeni novčani iznos da bi advokat poslao dalja uputstva“...

Beograđani­n M. P. obratio se redakciji „Alo!“i ispričao kako je zamalo opljačkan na potpuno drugačiji način. Iako je visokoobra­zovan i nove tehnologij­e su mu veoma bliske, prevarant je bio prilično uverljiv, pa se umalo upecao.

- Imao sam privatni posao koji sam zatvorio. Ostale su mi neke vredne mašine, koje prodajem preko oglasa na internetu. Jednog dana dobio sam mejl potencijal­nog kupca. U poruci je sa mnom, na engleskom jeziku, kontaktira­o čovek i upitao da li je oglas još aktuelan. Obradovao sam se, jer sam pomislio da ću konačno prodati mašine - započinje priču naš sugrađanin.

Kako kaže, odgovorio je na mejl i dao svoj broj telefona. Kupac je bio iz Amerike. Pozvao je našeg sagovornik­a i rekao da mu sve odgovara, da je veoma zaintereso­van i spreman da plati transport i carinu.

- Tražio mi je broj računa, na koji će preko Paypal-a uplatiti novac. Sve je bilo nestvarno, ali ništa nije ukazivalo na prevaru, jer lično nisam imao nikakve obaveze. Zato sam i dao broj svog računa - priča M. P.

Nakon toga, naš sugrađanin je dobio potvrdu od Paypal-a da mu je na račun uplaćen novac.

- Sve je bilo kako treba, osim detalja da je uplaćeno više para, u odnosu na prvobitan dogovor. Bio sam srećan jer sam uspeo da prodam veoma

vrednu opremu, samo je ostalo da razjasnim višak novca - objašnjava naš sagovornik.

M. P. je kontaktira­o s kupcem putem mejla, obavestio ga da je primio uplatu i upitao zašto je iznos veći od dogovoreno­g.

- Objasnio je da je novac za troškove transporta, jer je tu obavezu preuzeo na sebe, ali da bi te pare ja trebalo da uplatim špediteru. Dao mi je i broj računa. Tada sam posumnjao u celu priču i proverio svoj račun u banci. Na njemu nije bilo sredstava! - ističe

M. P.

S obzirom na to da je u trenutku pomenute prepiske bila noć, a u Americi dan, postojala je mogućnost da naša banka još nije evidentira­la uplatu.

- Sačekao sam jutro i proverio sa bankom. Kada sam video da nema uplate, shvatio sam da je sve zapravo velika prevara. Napisao sam „kupcu“mejl u kojem sam mu se „zahvalio“na saradnji i obavestio ga da ovoga puta nije uspeo - priča sagovornik „Alo!“i dodaje da internet prevaranti, osim što pažljivo osmišljava­ju svaki korak, vode računa i o vremenskim zonama u svetu, i tačno znaju kada su im šanse za pljačku najbolje.

 ??  ?? Sagovornik „Alo!“umalo ostao bez izvesne količine
novca
Sagovornik „Alo!“umalo ostao bez izvesne količine novca
 ??  ?? Lukavi prestupnic­i pažljivo planiraju svaki korak
Lukavi prestupnic­i pažljivo planiraju svaki korak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia