Alo!

Žika raširio krila i odleteo u svet!

-

Tog jutra Žika je samo malo jeo, raširio je krila i sleteo s terase na četvrtom spratu u park. Tamo je bilo još golubova i zajedno s njima počeo je da čeprka po travi.

Ovako započinje priču Beograđank­a Sofija B, koja je ispunila obećanje da će se javiti kada Žika, ptić kojeg je spasla iz čeljusti psa pošto je ispao iz gnezda, odluči da napusti privremeni dom.

- Otišao je mesec i po dana otkako smo ga našli. Poslednjih 10 dana naučio je da jede sam, a povređeno krilo mu je potpuno zaraslo. Znala sam da se bliži čas kada će shvatiti da je zdrav i dovoljno odrastao da napusti svoje drugo gnezdo - priča sagovornic­a „Alo!“u dahu.

Ona dodaje da je Žika pet dana, pre nego što je odleteo, stajao na saksiji i satima gledao dole, u park. Nije pokušavao da poleti.

Sofija navodi da nikada neće zaboraviti jutro kada je otišao. Oko sedam sati ona ga je pustila iz gajbice u kojoj je spavao i donela mu u hranilici omiljeni doručak - zrnevlje.

- Bio je probirač. Nije hteo da jede pšenicu i raž, već isključivo proso, baš kao i moji papagaji. Jeo je malo, a onda je počeo da trčkara po terasi, mašući krilima. Još sam bila u pidžami kada je sin viknuo: „Mama, otišao je Žile! Brzo dođi da vidiš! Eno ga dole!“Istrčala sam iz kupatila i pogledala kroz terasu. On je mirno šetkao po travi s ostalim golubovima - kaže Sofija.

Prema njenim rečima, brzo je uletela u sobu, skinula pidžamu i obukla prvo što je dohvatila. Isto je uradio i njen devetogodi­šnji sin.

- U park smo istrčali u kućnim papučama. Žika nas je gledao dok smo prilazili. Ostali golubovi počeli su da se udaljavaju, ali nisu poleteli. Pozvala sam ga. Gledao je čas u nas dvoje, čas u golubove. Bio je neodlučan. A onda je krenuo ka golubovima. „Srećno!“, viknuli smo sin i ja, okrenuli se i pošli kući priča naša sagovornic­a i dodaje da je u isto vreme bila tužna i srećna.

- Tužna, jer sam se vezala za Žiku. Bio je sasvim mali kada je stigao, otvarala sam mu kljun da bih ga hranila, gledala ga kako raste, a srećna - jer je život pobedio! On je dobro i otišao je da nastavi tamo gde se njegov život prekinuo, kada je ispao iz gnezda - završava priču Sofija B. S. Kranjčević

 ??  ?? Žika je napokon pronašao svoje jato
Žika je napokon pronašao svoje jato
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia