Alo!

Iz pećine izbavljena četvorica dečaka!

U akciji spasavanja učestvuje 18 ronilaca, među kojima je i Srbin Ivan Karadžić

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Ekipa spasilaca iz celog sveta, među kojima je bio i Srbin Ivan Karadžić, uspela je juče da iz pećine u Tajlandu izvuče četvoricu od 12 dečaka koji su tamo bili nedeljama zarobljeni zajedno sa trenerom. Akcija će biti nastavljen­a danas.

Spasioci su ušli u pećinu oko 10 sati po lokalnom vremenu, a prethodno je evakuisano celokupno osoblje, osim spasilaca, lekara i obezbeđenj­a. Svi dečaci su u relativno dobrom stanju transporto­vani u spasilački kamp, koji se nalazi na oko dva kilometara od pećine. Kako prenose svetski mediji, jedan od dečaka je helikopter­om prevezen u bolnicu.

U akciji spasavanja učestvuje 18 ronilaca, 13 stranaca i pet pripadnika tajlandski­h „Foka“. U pripremi terena za izvlačenje dečaka život je izgubio Samarn Punan, ronilac iz Tajlanda, bivši pripadnik elitne vojne jedinice „Foka“.

BBC je javio da su na površinu prvo izašli dečaci u najlošijem zdravstven­om stanju, a na osnovu odluke jednog australijs­kog lekara. Iako na severu Tajlanda pada kiša, činjenica da je proteklih dana ispumpana veća količina vode iz pećine umnogome je skratila vreme potrebno da dečaci dođu do površine.

Izvor iz bolnice od pećine udaljene 70 kilometara za Rojters je rekao da je tamo u punoj pripravnos­ti pet ekipa hitne medicinske pomoći, a uz njih je spremno još 30 lekara.

Ivan Karadžić, Srbin koji je rođen u Danskoj, pred početak akcije izjavio je da nema nikakvog iskustva u spasavanju dece iz pećina, zbog čega je to za njega bio velik izazov.

- Veoma je malo ljudi na svetu koji imaju iskustva s izvlačenje­m dece iz pećina. Većina trenira spasavanje drugih ronilaca, ali dece? To će nam svima biti potpuno novo - rekao je Karadžić.

Svi dečaci su u relativno dobrom stanju transporto­vani u spasilački

kamp

 ??  ?? Ivan Karadžić sa tajlandski­m
kolegom
Ivan Karadžić sa tajlandski­m kolegom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia