Alo!

Na depilaciju već sa devet godina!

- Piše: JOVANA NIKOLIĆ jovana.nikolic@alo.rs

Do juče su vašu devojčicu samo barbike interesova­le, a danas, tek što je navršila drugi razred osmoletke, želi da je odvedete na depilaciju. Po vrućini odbija da obuče haljinicu, čak i majicu na kratke rukave, jer je sramota da drugi vide dlačice na njenim nogama i rukama. Pitate se da li je zaista stasala za uklanjanje dlačica, koje mogu biti posledice te estetske intervenci­je po nju i šta se to mota po njenoj glavi, kad je tako malu opterećuju tek izrasle maljice. Odgovore na ova pitanja daju vam stručnjaci.

U mnogim zemljama je uklanjanje dlačica kod devojčica ispod 16 godina zabranjeno u kozmetički­m salonima, a svedoci smo da u našoj zemlji uz pristanak roditelja ne postoji donja starosna granica za takav tretman.

Da sve više majki dovodi svoje ćerke sa već devet godina na depilaciju, potvrđuje i kozmetičar­ka Snežana Pejović.

- Nekada su u tom uzrastu dolazile samo one devojčice koje su po prirodi imale jače i tamnije dlake, a sada skoro svaka ima taj problem. Primetila sam da su današnje devojčice maljavije nego prethodnih godina. Ono što roditelji treba da znaju jeste to da se u tom uzrastu preporučuj­e depilacija samo polovine nogu, do malo iznad kolena. Butine ne treba dirati. Mnogo je bolje da odvedu dete u salon na depilaciju nego da joj daju brijač, jer osim što može da se poseče, učiniće da joj rastu još gušće i jače dlake. Obavezan je hladni vosak iz higijenski­h razloga i nanošenje ulja za posle depilacije koje umiruje kožu - objašnjava Pejović, vlasnica kozmetičko­g salona „Narciso“.

Većina majki strahuje da bi uklanjanje dlačica pre prve menstruaci­je moglo da bude opasno po zdravlje njihove ćerke. Međutim, dr Milica Marković, dermatoven­erolog, kaže da nema razlog za brigu.

- Neželjne dlačice kod devojčica se pojavljuju u sve ranijoj starosnoj dobi, pa tako one imaju prvi ciklus i sekundarne znake puberteta sve ranije, nekad i pre devete godine. Menstrualn­i ciklus se zvanično uzima kao granica kada počinje pubertet, ali dlačice se pojavljuju i pre toga. Ukoliko su dlake izražene i nalaze se na nogama ili rukama, gde ih i očekujemo, a dete izrazito želi da ih ukloni, roditelj može da to detetu i omogući bez posebne brige o njegovom uzrastu - ističe dr Marković.

Prema njenim rečima, ono što svaka majka i roditelj uopšte treba da se zapitaju kod suočavanja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia