Alo!

DOJENJE NA PLAŽI

-

Ukoliko se spremate na put sa bebom koju i dalje dojite, trebalo bi da znate nekoliko sitnica za koje možda niste znali. Recimo, da li hladna voda utiče na količinu mleka i koje kreme za sunčanje smete da koristite…

HLADNA VODA

Kupanje u moru ne utiče na proizvodnj­u mleka, jer ona zavisi isključivo od količine koju vaš mališan pojede.

PLIVANJE

Ukoliko ste mama i ozbiljan plivač, tokom odmora pojačajte obroke da ne biste zaustavili mleko. Pre svoje ture u moru bilo bi najbolje da podojite bebu, jer mleko nakon intenzivno­g vežbanja dobija slankast ukus, što se vašem mališanu možda neće dopasti. Ukoliko se u moru samo brčkate, sve ostaje po starom.

BAZEN

Bazenska voda u sebi ima malo hlora. Ipak, nakon kupanja isperite dojke slatkom vodom. To treba da učinite da biste bili sigurni da beba neće u doći u dodir sa hlorom, a osim toga hlor isušuje kožu, pa to može loše da utiče na vaše bradavice. Ukoliko planirate da se kupate u bazenu, ponesite lanolinsku kremu koju ćete mazati svake večeri, piše portal „mojpedijat­ar.com“.

PRESVLAČEN­JE

Nakon plivanja obucite suv gornji deo kupaćeg kostima. Sintetički materijali pogoduju zadržavanj­u vlage, što pogoduje razvoju mlečca. Ova gljivična infekcije može da se prenese i dublje u dojku, a i na bebina usta.

KREME ZA SUNČANJE

Kreme za sunčanje ili samotamnje­nje se slabo apsorbuju u krvotok, pa tako i u mleko. Zato od njih nema opasnosti po dojenje. Prilikom nanošenja vodite računa da je ne mažete blizu delova dojki koje će dolaziti u dodir s bebinim ustima. Tokom dojenja ne uzimajte betakarote­n koji može da pospeši tamnjenje.

ČEŠĆE DOJENJE

Na odmoru bebi ponudite da jede češće nego što to inače činite kod kuće. Bebama je mamino mleko i voda, i hrana, i neizostavn­a uteha. Kada promenite okruženje, neke bebe će se odmah privići na novonastal­u situaciju, dok će neki mališani biti zbunjeni. Kad je beba nervozna, najlakše ju je smiriti dojenjem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia