Alo!

Pomentesli

-

svetost i bez mantije. Njegov život je bio rad i borba, neispričiv­a priča nemerljivo­g doprinosa civilizaci­ji i nepojmljiv­e nezahvalno­sti savremenik­a.

Bio je Srbin, ali ne Ličanin ili Šumadinac, ne Kosovac ili Crnogorac, već Srbin s onoga sveta i cele vaseljene. Njegova poslednja želja pred upokojenje bila je da mu na sahrani sviraju pesmu „Tamo daleko“, koja ga je podsećala na koren roda iz kojeg je dobijao snagu i inspiracij­u, koji mu je nedostajao baš „tamo daleko“, u tuđem svetu u kojem je plodotvori­o.

Iako no sa su njegovom mu ustaše telesnom gotovo upored- končinom pobile srodnike i sasekle stablo, njegov blagodarni život je posejao seme znanja i Svetlost u mnoge glave obasjavaju­ći put i danas onima koji uporno traže odgovore na pitanja „Ko smo?“i „Zašto smo ovde?“.

Ne može se ništa prepametno ni napisati o Tesli, posebno ne kroz današnje tabloide (zbog specifični­h interesova­nja ciljne grupe, čast izuzecima), pa neka ovi redovi budu skromna čitulja, mali pomen velikom Srbinu, epitaf na internetu, kad već takav čovek groba nema.

Koga zainteresu­je, otkrivaće neverovata­n svet samo upoznajući Nikolu. Otišao je u večnost za Božić 1943. godine. Sudbina njegovih zemnih ostataka naša je sramota. Kršten, a spaljen, ne po svojoj volji. Prah srpskog nadnaučnik­a je izložen u muzeju. Upokojen, a ne udostojen grobnog mesta. Zato ti i ove godine sveću nećemo upaliti na kakvoj večnoj kući, jer je to u muzeju zabranjeno.

„Velika misterija našeg postojanja tek treba da se otkrije, može se pokazati da čak i smrt nije kraj“.

Zato ti i nećemo paliti sveću, naučni svetitelju!

Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia