Alo!

FILARET BEŽI U ARTEMIJEVU SEKTU?!

Incident se dogodio i ja sam veoma loše. Čekam da vidim šta će dalje biti, kaže vladika Filaret za „Alo!”

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Vest o fizičkom obračunu između episkopa mileševsko­g Atanasija (Rakite) i umirovljen­og episkopa Filareta, koji se dogodio prošlog ponedeljka, odjeknula je juče poput bombe kako u crkvenim krugovima, tako i u javnosti.

Ovaj skandal izazvao je novi raskol u okviru SPC, budući da su se vladike podelile i zauzele različite strane, a ukoliko se ne postigne dogovor u vrhu SPC, umirovljen­i episkop bi mogao da završi u raskolničk­oj sekti bivšeg vladike raško-prizrensko­g Artemija.

Atanasije je odmah nakon incidenta napustio manastir, a Filaret je, kako saznajemo, ostao u svojoj keliji, gde čeka odluko o svojoj sud- bini, odnosno da vidi da li će ga Atanasije odatle izbaciti. U slučaju da se to desi, on ima spreman plan B, da se pridruži raščinjeno­m vladici Artemiju i njegovoj raško-prizrensko­j eparhiji u egzilu, koju SPC naziva sektom.

Filaret smatra da je bez razloga i nepravedno umirovljen, da SPC nje bila fer prema njemu, a da se pridržavao svih odluka i poštovao ih. Ali rekao je da će ukoliko Sinod i patrijarh stanu na Atanasijev­u stranu i odluče da ga proteraju iz manastira, otići kod Artemija. Njegov odlazak kod Artemija ozbiljno bi uzdrmao SPC, a ojačao Artemijevu sektu - kaže naš izvor. Filaret juče u razgovo

ru za „Alo!“nije želeo da govori o napuštanju SPC, ali to nije ni demantovao.

- Incident se dogodio i ja sam veoma loše. Teško mi je da govorim o tome. Nikom nisam ni govorio, nisam se žalio. Ne izlazim iz kelije, bez prestanka se molim Bogu, svako nosi svoj krst, pa tako i ja. Čekam da vidim šta će dalje biti. Molim se za sve, i za patrijarha i za vladiku Atanasija, bez obzira na sve što je bilo - kratko nam je rekao Filaret.

Podsećamo, u manastiru Dubnica je pre nekoliko dana vladika Atanasije nasrnuo na Filareta, čupao ga za bradu i udarao. Filaret se nije branio, samo je dozivao u pomoć i vikao: „Joj, šta mi radi. Zovite policiju.“Nakon toga, Filaret je užurbano krenuo prema svojim odajama, ali ga je Atanasije još jednom sustigao i ponovo povukao za bradu, a Filaret je samo podigao ruke i opet zap omagao tražeći pomoć.

Tom prilikom, Atanasije je rekao: „Letećeš iz moje eparhije.“

 ??  ?? Vladika mileševski Atanasije Raščinjeni
vladika Artemije Penzionisa­ni vladika Filaret
Vladika mileševski Atanasije Raščinjeni vladika Artemije Penzionisa­ni vladika Filaret

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia