Alo!

Podzemni lavirint pun tajni

- PIŠE: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Svakim korakom, koji napravite po Kalemegdan­u, bukvalno gazite po vekovnoj istoriji drevnog Beograda! A ona je upravo tu, ispod naših nogu. Šapuće onima koji umeju da čuju...

Kalemegdan­ski lagumi svedoče o neverovatn­oj prošlosti prestonice, a vinski posebno! Nije boemija počela u Skadarliji, niti bilo kojoj staroj kafani, već pod zemljom, takoreći u Karađorđev­oj ulici, trgovačkoj žili kucavici davno prohujalog vremena.

U nju nas direktno iz 21. veka, nekoliko stotina godina unazad, vraća Zoran Nikolić, pisac, novinar i vodič kroz lavirinte podzemnog grada.

- Prvi zapisi iz 1724. pokazuju da je tadašnja austrijska vlast zabeležila da u Karađorđev­oj ulici postoje vinski podrumi, koji su pripadali Srpskoj pravoslavn­oj crkvi, a u kojima je čuvano vino. Boemi su se prvo skupljali u vinarijama u Karađorđev­oj ulici, pa su se polako selili ka „Dardanelim­a“i Skadarli- ji. Ova vinarija čuva tradiciju staru nekoliko vekova, a predanja govore da je i Đura Jakšić ispijao bokale pored ogromnih buradi - otkriva Nikolić.

U vinskom lagumu i danas skoro da mogu da se omirišu drevne duše, koje se vrte oko buteljki s pićem bogova i ljudi. Do njega se stiže preko „ledenice“, gde su se nekada skladištil­i pšenica, ali i ostala hrana i vino. Ovaj prostor tada su prekrivale ploče dunavskog i savskog leda, koje su šegrti i kalfe testerama sekli i ređali po podu, a potom prekrivali slamom. Preteča modernog frižidera hladila je hranu do duboko u leto.

Utroba drevne Beogradske tvrđave krije i druge lokacije koje su nekada služile u očuvanju prestonice i njenih žitelja. Krenimo redom...

Vojni bunker

Niko ne zna kada je vojni bunker na Gornjem gradu tačno izgrađen, ali jedno je sigurno - to je urađeno posle Drugog svetskog rata. Pod zemljom, posle samo nekoliko stepenika, drastično pada temperatur­a. Do 2008. ovaj bunker bio je vojna tajna, posle čega se otvaraju vrata radoznalim­a.

Barutana

Ispod tvrđave smešten je i veliki barutni magacin. Kopali su ga Austrijanc­i, u periodu od 1718. do 1720, i ukopan je u stenu na Dunavskoj padini. Dve dvorane, veli-

Do vinskog laguma stiže se preko „ledenice”

čine po 400 kvadrata, skrivaju spomenike Singidunum­a, nastale od prvog do četvrtog veka naše ere. U prvoj dvorani nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika, a te zbirke spadaju u najstarije kod nas, budući da je s prikupljan­jem započeto još 1844.

Rimski bunar

Jedna od najvećih misterija Kalemegdan­a svakako je Rimski bunar. Kolosalna građevina, koju su Austrijanc­i gradili od 1717. do 1731, duboka je oko 60 metara. Posetio ga je i Alfred Hičkok 1964, kada je objasnio da ga ovo mesto inspiriše. Rimski bunar mesto je lepih i strašnih legendi. Jedna od njih je da su Austrijanc­i, tokom sukoba s Turcima, zarobili 37 zaverenika, koje su bacili u bunar, ostavili ih bez hrane, a potom im bacili noževe da se u svom ludilu pokolju.

 ??  ?? Opuštanje u vinskom lagumu Turisti razgledaju spomenike Singidunum­a
Rimski bunar dubok je 60 metara
Opuštanje u vinskom lagumu Turisti razgledaju spomenike Singidunum­a Rimski bunar dubok je 60 metara
 ??  ?? Vojni bunker
Vojni bunker

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia