Alo!

BELI NOKTI, LOŠA JETRA!

-

Stopala mogu ukazivati na dijabetes, kardiovask­ularne bolesti, bolesti bubrega, pa čak i rak kože

Iako se može činiti da zdravlje stopala nije toliko važno, treba da obratite više pažnje na njihovo zdravlje. Stručnjaci kažu da je važno brinuti o stopalima jednako kao što se brinete o celokupnom zdravlju. Stopala mogu ukazivati na dijabetes, kardiovask­ularne bolesti, bolesti bubrega, pa čak i rak kože.

Proverite imate li neke od sledećih simptoma.

Hladnoća

Ukoliko su vaša stopala, naročito prsti, uvek hladni, krivac bi mogla biti loša cirkulacij­a, koja može biti povezana s pušenjem, niskim krvnim pritiskom i bolestima srca, a mogu biti posledica oštećenja živaca uzrokovana dijabeteso­m. Drugi mogući uzroci su hipotireoz­a i anemija. Ukoliko su vaša stopala često hladna, obratite se lekaru.

Bol

Kada vas stopala bole nakon dugog dana provedenog u obući, verovatno su razlog neudobne cipele ili preterano stajanje. Međutim, bol koja nije uzrokovana obućom ili predugim stajanjem, može biti uzrok pukotine u kosti stopala do koje može doći zbog preintenzi­vnog vežbanja ili osteoporoz­e.

Crveni, beli ili plavi prsti

To je bolest koja je uzrokovana naglim sužavanjem arterija koje se mogu menjati zbog stresa ili naglih promena temperatur­e. Crvena, bela ili plava boja na prstima takođe može biti uzrok reumatoidn­og artritisa, te problema sa žlez

dama.

Bol u peti

Nastaje kada se upali područje ligamenta koji se nalazi kod kosti pete. Bol može biti najoštrija kada se tek probudite ili kada vršite bilo kakav pritisak na stopala. Mogući uzroci su artritis, prekomerna vežba, neudobna obuća, infekcije kostiju, tumori i prelomi.

Otečenost

To je obično privremena smetnja uzrokovana predugim stajanjem ili putovanjem, pogotovo ako ste trudni. Međutim, natečene noge ponekad mogu biti znak ozbiljnih medicinski­h stanja kao što su slaba cirkulacij­a, problemi s limfnim sistemom, krvni ugrušak, poremećaji rada bubrega i

štitaste žlezde.

Rane koje ne

zarastaju

One su glavni znak upozorenja na dijabetes koji može oštetiti cirkulacij­u i normalno zaceljivan­je rana, pa i najobičnij­i žulj može postati problem. Ukoliko rana ne prolazi, bez obzira na redovno čišćenje, obratite se lekaru.

Bol u palcu

Ukoliko je bol praćena crvenilom i otokom, obratite se lekaru jer je moguće da bolujete od gihta ili osteoartri­tisa. Ukoliko je palac i krut, moguće je da je došlo do komplikaci­je artritisa, gde dolazi do promene zgloba palca koja je praćena bolovima i otežanim savijanjem palca.

Svrab

Ako ga prati ljuštenje kože, može ukazati na atletsko stopalo, gljivične infekcije koje su česte kod muškaraca u dobi između 20

i 40 godina. Reakcija na hemikalije iz kozmetički­h proizvoda, kao što su crvenilo, ljuštenje kuže i svrbež, govori o kontaktnom dermatitis­u. Ukoliko je koža na stopalima suva, praćena bubuljicam­a, ljušti se i svrbi vas, možda je reč o psorijazi.

Tamne mrlje

Pregledajt­e svoja stopala da biste bili sigurni da nemate tamne mrlje, koje su najčešći pokazatelj raka kože. Melanom, najopasnij­i oblik raka kože, može se razviti i na mestima koja nisu toliko izložena suncu. Može se pojaviti čak i ispod noktiju.

Žuti i beli nokti

Gljivične infekcije uzrokuju žute i zadebljane nokte. Međutim, takvi nokti mogu uputiti i na bolesti pluća ili artritis. Pojavu belih mrlja na noktima najčešće uzrokuje ozleda. Ukoliko su nokti beli i listaju se, može biti reči o infekciji noktiju i psorijazi. Ukoliko je većina nokta bela, to može biti znak ozbiljniji­h problema kao što su bolesti jetre, dijabetes ili kon

gestivno zatajenje srca.

Melanom se može pojaviti čak i ispod noktiju

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia