Alo!

Hlađenje bez prehlada!

-

Tokom vrućih, sparnih dana klima u automobilu je spas, no treba biti oprezan. Izuzetno je važno paziti da temperatur­a hlađenja nije preniska,u odnosu na temperatur­u spolja, jer možete dobiti upalu grla i sinusa, ili se prehladiti.

Preporuka je da razlika ne bude veća od pet do šest stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati telo ekstremnim temperatur­nim razlikama, a posebno to ne smeju raditi ljudi sa slabijim srcem.

Postepeno

Automobil treba rashlađiva­ti postupno, najbolje je otvoriti prozore tokom prvih nekoliko minuta vožnje, pa tada polako snižavati temperatur­u na klima-uređaju.

Čišćenje

Još jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, jeste redovno čišćenje klime. Preporuka je svake dve godine, iako neki kažu da bi to bilo dobro uraditi pre svakog leta. Na- ime, u klimi se mogu razmnožiti razne bakterije i gljivice, a ako nije očišćena, one mogu završiti u disajnom sistemu, izazvati alergije, iritaciju očiju, suvi kašalj... ali i ozbiljne zdravstven­e probleme.

Recirkulac­ija

Stručnjaci kažu kako je dobro koristiti recirkulac­iju vazduha u vozilu što češće. Na taj način klima-uređaj hladi vazduh koji je već rashlađen, a ne vruć koji ulazi u vozilo. Na taj način klima-uređaj se manje troši i duže traje.

Ali, kod recirkulac­ije treba biti izuzetno pažljiv i na umu treba imati to da putnici troše kiseonik i zato je važno periodično pustiti spoljni vazduh u automobil. U protivnom, nedostatak kiseonika može imati ozbiljne posledice, recimo, da vozač padne u nesvest i izgubi nadzor nad vozilom.

Recirkulac­ija vazduha neka ne traje duže od 10 minuta odjednom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia