Alo!

Ustaštvo, kukasti krstovi I DRUGE SVINJARIJE!

Igrači i navijači „kockastih“godinama prave ispade na utakmicama, a blage kazne ne daju nikakav rezultat

-

Sport generalno, a pogotovo fudbal kao njegova najpoznati­ja disciplina, trebalo bi da promoviše uzvišene životne vrednosti na ponos svakog od nas, ali poruke koje godinama šalju igrači i navijači Hrvatske ogavne su koliko i pokušaji da budu opravdane.

Poslednja u nizu svinjarija „kockastih“dogodila se 7. jula u Sočiju, kada je Domagoj Vida, slaveći pobedu nad Rusijom i plasman u polufinale, uzviknuo: „Slava Ukrajini“. Slogan koji je korišćen u Drugom svetskom ratu ovog puta je dobio ozbiljne dimenzije zbog nedavnih oružanih sukoba dve države. Bivši fudbaler Dinama iz Kijeva je posle ovog skandala rekao da se šalio (??), a FIFA, koja je pokrenula istragu, samo ga je upozorila da to više ne sme da radi.

2006. kukasti krst

na tribinama

Tokom prijateljs­ke utakmice u Livornu, na- vijači Italije i Hrvatske su se prepucaval­i komunistič­kim i fašistički­m parolama, a onda je nekoliko dese- tina navijača „šahovničar­a“telima na tribini napravilo kukasti krst. Italijansk­a policija je brzo reagova-

2013. Šimunić i „za dom spremni“

Nakon pobede nad Islandom i plasmana Hrvatske na SP u Brazil, Josip Šimunić je uzeo mikrofon u ruke i uzvikivao ustaški pozdrav „za dom spremni”, zbog čega nije išao na Mondijal. On i dalje tvrdi da u pokliču koji su koristili zločinci tokom Drugog svetskog rata nema ničeg lošeg i s ponosom ističe da mu je „čast što je na taj način završio karijeru“.

2015. Kukasti krst na „Poljudu“

Ponovo Italija i Hrvatska, ponovo kukasti krst, ali ovoga puta ne na tribinama, nego na terenu „Poljuda“. Uoči tog susreta, huligani su iscrtali nacistički simbol na travi stadiona Hajduka. Inače, taj meč je odigran bez prisustva publike, budući da su zbog rasistički­h uzvika na meču protiv Norveške čelnici UEFA kaznili hrvatski fudbalski savez igranjem meča pred praznim tribinama. S. R.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia